Vesti
Politika

Ahmeti za 6. oktobar najavio izbore na Kosovu

Među strankama na Kosovu postoji saglasnost da vanredni parlamentarni izbori budu održani 6. oktobra, izjavio je Lider Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti.
Ahmeti za 6. oktobar najavio izbore na Kosovu
Špend Ahmeti (Foto arhiva KIm)

Ahmeti je istakao da postoje dva moguća datuma za održavanje izbora.

"Ako skupština bude raspuštena u četvrtak (22. avgusta) postoje dva datuma, 29. septembar ili 6. oktobar, ali čini se da su svi spremni da se izbori održe 6. oktobra" , rekao je Ahmeti nakon sastanka sa liderom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafom u Prištini.

Ahmeti je istakao da je uveren da će u četvrtak svi biti prisutni na glasanju o raspuštanju Skupštine i na taj način utrti put izborima.

"Dogovorili smo se da ćemo 22. avgusta svi biti u sali, da osiguramo raspuštanje Skupštine i otvorimo put za izbore", najavio je Ahmeti.

Upitan da li će ući u predizbornu koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova, Ahmeti je rekao da je DSK zainteresovan da sam izađe na birališta, naravno, u zavisnosti od ostalih okolnosti.Ostale vesti

Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020
Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BG
Novoizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.
  • 04.06.2020
Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020