Vesti
Politika

Ahmeti: Platforma za dijalog sa Beogradom u roku od 30 dana

Platforma za nastavak dijaloga Beograda i Prištine biće predstavljena u roku od 30 dana, najavio je kopredsednik Špend Ahmeti, jedan od dvojice šefova tog tima, nakon sastanka održanom u kosovskom parlamentu.
Ahmeti: Platforma za dijalog sa Beogradom u roku od 30 dana
Špend Ahmeti (Foto arhiv Kim)

Špend Ahmeti je, prenosi Zeri onlajn, rekao da su na sastanku doneti još neki zaključci u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

"U roku od 30 dana moramo predstaviti platformu za dijalog sa Srbijom. Platforma će biti predstavljena kosovskoj skupštini. Razgovarali smo o inicijalnom budžetu, uključujući i prve sastanke koje ćemo imati", rekao je Ahmeti nakon sastanka koji je održan iza zatvorenih vrata.

Ahmeti je kritikovao kosovsku opoziciju, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenja, ocenivši da je nerazumno to što ne žele da budu deo ovog tima.

"Ako oni ne razumeju odgovornost, ne postoje reči kojima mogu da me ubede da su u pravu budući da je reč o sporazumu sa Srbijom", istakao je Ahmeti.

Dodao je da će prištinski tim sve u vezi sa dijalogom raditi na osnovu prethodnih konsultacija sa premijerom i predsednikom privremenih prištinskih institucija.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022