Vesti
Politika

Ahmeti: Ne uskraćujemo pravo glasa, sprečavamo destabilizaciju zemlje i regiona

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Krešnik Ahmeti reagovao je nakon zahteva međunarodne zajednice da se Srbima na Kosovu omogući glasanje na srpskom referendumu o ustavnim promenama.
Ahmeti: Ne uskraćujemo pravo glasa, sprečavamo destabilizaciju zemlje i regiona
Ilustracija (Foto istock)

Ahmeti je rekao da se nikome ne uskraćuje pravo glasa, ali se to pravo ne može ostvariti narušavanjem suvereniteta druge zemlje, uz podsećanje na dve mogućnosti koje imaju Srbi koji žele da učestvuju na referendumu.

„Nijednom građaninu Srbije u Republici Kosovo ne uskraćuje se pravo glasa. Ali, ovo pravo se ne može manifestovati narušavanjem suvereniteta zemlje. Iako za ove građane postoje dve lake mogućnosti glasanja, poštom i preko Kancelarije za vezu Srbije u Republici Kosovo, svaki dodatni zahtev Srbije samo je izgovor za eventualnu destabilizaciju zemlje i regiona", naveo je Ahmeti.

On je dodao da je Kosovo kao ravnopravno sa svojim susedima u regionu, pa treba sagledati njihovu praksu u odnosu na srpsku manjinu i ovaj proces glasanja, ali i prakse zemalja članica EU u kojima ima srpske manjine.

„Priznavanje nečijeg prava ne treba da se vrši na račun tuđeg prava. Stoga se ovi nerazumni zahtevi Srbije ne mogu legitimisati dosadašnjom praksom kojom je narušen suverenitet zemlje. Srbija ovim zahtevima ima za cilj samo da legitimiše eventualnu destabilizaciju severa Kosovo i regiona“, zaključio je on.

Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i Evropska unija zatražile su od Vlade Kosova da dozvoli održavanje srpskog referenduma na Kosovu uz posredovanje OEBS-a.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022