Vesti
Politika

"Adresa za rešenje sukoba Tirana, a ne Priština"

"Nesporno da je prava adresa za rešavanje istorijskog sukoba dve nacije, albanske i srpske, Tirana, a ne Priština, jer se u Albaniji formuliše politika Albanaca", rekao je Aleksandar Vulin na devetoj rundi dijaloga o KIM.
Aleksandar Vulin (Foto B92)

Na devetoj rundi dijaloga o Kosovu i Metohiji u Palati "Srbija" učestvovali su predstavnici ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, službi bezbednosti. Čuli su se predlozi za razgraničenje sa Albanijom i otvoren odnos koji se, kažu, neće završiti dok sve što je dogovoreno ne bude primenjeno.

"Mi govorimo o istorijskom sukobi dve nacije, ne dva dela teritorije, ili dva dela te nacije. Gde god Tirana ima pretežan uticaj, a ima ga svuda gde je albanska zajednica zastupljena u vlasti i tamo je zastupljen negativan odnos prema Srbima i Srbiji", rekao je Vulin na konferenciji za medije povodom okruglog stola "Političko-bezbednosni i odbrambeni aspekti kosovsko-metohijskog problema", koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Vulin je rekao da je reč o "Velikoj Albaniji", ne samo rešavanju kosmetskog problema.

"Radi se o sukobu sa ’Velikom Albanijom’ koja vrlo jasno u političkom i geografskom smislu pokušava da nacrta svoje granice", naveo je Vulin dodajući da se suočavamo sa ideologijom ekspanzionizma.

Prema njegovim rečima dogovor koji bi se postigao bio bi taj da se posle čitavog veka "Velika Albanija" zaustavi, jer je do sada samo napredovala.

"Za mir i budućnost Balkana je bitno da ’Velika Albanija’ ne nastavi sa agresivnim kretanjem", uveren je on.

Kritkovao je, istovremeno, što vladaju muk i tajac kada Albanci izjavljuju da će stići do Niša.

"Samo jedinstvena i ekonomski jaka Srbija je jedina brana ’Velikoj Albaniji’", poručio je on.

Ponovio je da je tačno da se zamrznuti konflikt Kosova i Metohije ne sme ostaviti deci, ali i da se ne smeju ostaviti i drugi nerešeni problemi srpskog naroda na drugim prostorima.

Upitan za izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da bi "istorijski sporazum" mogao biti postignut ove godine, Vulin je odgovorio da postoje Ustav, zakoni i načini na koje se to dešava i da ne misli da se može rešavati samo jedan deo srpskog nacionalnog pitanja.

"Neophodno je da se srpsko nacionalno pitanje rešava u celini kako bi mogli obezbediti trajan i održiv prostor za život i mir naše dece", dodao je on.

Poručio je da, kada je reč o novoj strategiji Evropske komisije, postoji kolizija u samom tekstu jer ako treba da Srbija postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, koje se ne pominje u tekstu i koje ne vide kao pravnu državu.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021