Vesti
Politika

Admiral Fogo: Ubistvo Ivanovića ubrzalo moj dolazak

Ubistvo Olivera Ivanovića ubrzalo je moj dolazak, došao sam s porukom stabilnosti, mira i sigurnosti, zato je KFOR ovde da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje, rekao je na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici komandant komande združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, admiral Džejms Fogo.
Admiral Fogo: Ubistvo Ivanovića ubrzalo moj dolazak
admiral Fogo u KM (Fot Kontakt plus radio)

Zajedno sa komandantom KFOR-a Salvatoreom Kuoćijem, Fogo se prvo sastao sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Agimom Bahtirijem, a potom su se sva trojica u Severnoj Mitrovici sreli sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Goranom Rakićem, nakon čega su prošetali glavnom mitrovičkom ulicom Kralja Petra, javlja portal KoSSev.

Admiral Fogo je rekao da ovo nije njegova prva posetu Kosovu i dodao da je posetio mesta koja su bitna.

"Hteo sam da dođem sa porukom da je KFOR spreman da obezbedi sve što je potrebno kako bi se održali stabilnost, mir i bezbednost. To je naša misija i hteo sam da u to ponovo uverim gradonačelnika Južne Mitrovice i šefa policije i gradonačelnika Severne Mitrovice i šefa policije", dodao je Fogo.

Na pitanje novinara da li ima saznanja o eventualnim potencijalnim nemirima uoči početka rada Specijalnog suda, general Fogo je odgovorio "ne" i dodao:

"Moja očekivanja su da s čim god da Specijalni sud izađe, nekakvom presudom ili obaveštenjem, mi ćemo održavati mir i stabilnost na Kosovu kroz tri metode".

Odgovarajući na pitanje da li KFOR zaista može obezbedi sigurnost za sve građane, pogotovo u srpskim sredinama, imajući u vidu ubistvo Olivera Ivanovića, ali i upozorenja Stejt departmenta i Nemačke svojim građanima da ne dolaze na Kosovo, a pogotovu na sever, Fogo je rekao:

"Da, KFOR ima osamnaestogodišnje iskustvo obezbeđivanja sigurnosti širom Kosova."

Podsetio je i da je KFOR treća linija odgovornosti, a da su prva i druga - Kosovska policija i EULEKS.

"U slučaju da tenzije skoče ili dođe do smanjenja sigurnosti, očigledno da svi radimo zajedno i KFOR je tu za vas", dodao je.Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021