Vesti
Politika

Abot: Uloga sudija je ne samo da kažnjava, već i da konfiskuje imovinu

Britanska ambasada na Kosovu je zajedno sa Sudskim i Tužilačkim savetom Kosova organizovala radionicu o suočavanju sa krivičnim delima „pranja novca“ i nelegalno stečene imovine.
Abot: Uloga sudija je ne samo da kažnjava, već i da konfiskuje imovinu
Sa konferencije (Foto Kim)

Britanski ambasador je kazao da bi konfiskacija imovine stečene na nezakonit način mogla da vrati poverenje građana u pravosudni sistem.

„Uloga sudija je ne samo kažnjavanje zbog krivičnog dela pranja novac, već i konfiskacija imovine stečene na nelegalan način. Kazna nije potpuna ako se ne zapleni i imovina koja je dobijena na taj način i onda kada ta imovina počne da se zaplenjuje kao norma a ne kao izuzetak, vraća se poverenje u pravdu“, kazao je Abot, napominjući da je ambasada spremna da pomogne pravosuđu u ovoj oblasti.

O svojim iskustvima svojim kosovskim kolegama govorio je britanski sudija Majkl Hopmajer, koji je bio gost ove radionice.

„Nije važno da imamo samo dobre zakone, nego se očekuje da su oni sprovodivi, da će se veoma efikasno sprovoditi. Dobri zakoni i dobri sprovodioci idu uporedo jedni sa drugim“, kazao je britanski sudija.

Predsedavajući Sudskim savetom Kosova Skender Ćoćaj je kazao da ekonomski zločini nisu problem samo Kosova već je to globalni problem. Ipak, kaže da se ovdašnje institucije trude da suzbiju tu negativnu pojavu.

“Pranje novca predstavlja proces za skrivanje imovine koja proizilazi iz kriminala. Kriminal se motiviše od negativnih pojava i time dolazi do trgovine drogom i korupcije ali i ostalih negativnih pojava. Ustvari, pranje novca je metoda kojem kriminalci sakrivaju poreklo njihove imovine“, kazao je Ćoćaj.

Bahri Hiseni iz Tužilačkog saveta Kosova kaže da je najveći izazov sa kojim se suočavaju institucije Kosova, posebno pravosudni sistem je organizovani kriminal, korupcija i krivična dela koja su povezana sa pranjem novca.

"U tom pravcu cilj Tužilačkog saveta Kosova, državnog tužioca... cela naša orjentacija i snaga je da se protiv te pojave borimo bez kompromisa. Tužilački savet Kosova je izričito usvajao strateške dokumente u cilju efikasnosti u vezi borbe protiv organizovanog kriminala“, kaže Hiseni.

O svom iskustvu sa slučajevima privrednog kriminala na radionici su govorile kosovske sudije, tužioci i istražitelji iz policije, carine i poreske administracije.

 Ostale vesti

Mustafa: Zbog ponašanja Srbije i EU, dijalog gubi smisao

Lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, ocenio je da zbog ponašanja Srbije i Evropske unije, proces dijaloga između Prištine i Beograda gubi smisao, te da taj proces "postaje instrument Srbije u kupovini vremena kako bi se zaboravili njeni zločini".

  • 31.10.2020
Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020