Vesti
Politika

Abot: Uloga sudija je ne samo da kažnjava, već i da konfiskuje imovinu

Britanska ambasada na Kosovu je zajedno sa Sudskim i Tužilačkim savetom Kosova organizovala radionicu o suočavanju sa krivičnim delima „pranja novca“ i nelegalno stečene imovine.
Abot: Uloga sudija je ne samo da kažnjava, već i da konfiskuje imovinu
Sa konferencije (Foto Kim)

Britanski ambasador je kazao da bi konfiskacija imovine stečene na nezakonit način mogla da vrati poverenje građana u pravosudni sistem.

„Uloga sudija je ne samo kažnjavanje zbog krivičnog dela pranja novac, već i konfiskacija imovine stečene na nelegalan način. Kazna nije potpuna ako se ne zapleni i imovina koja je dobijena na taj način i onda kada ta imovina počne da se zaplenjuje kao norma a ne kao izuzetak, vraća se poverenje u pravdu“, kazao je Abot, napominjući da je ambasada spremna da pomogne pravosuđu u ovoj oblasti.

O svojim iskustvima svojim kosovskim kolegama govorio je britanski sudija Majkl Hopmajer, koji je bio gost ove radionice.

„Nije važno da imamo samo dobre zakone, nego se očekuje da su oni sprovodivi, da će se veoma efikasno sprovoditi. Dobri zakoni i dobri sprovodioci idu uporedo jedni sa drugim“, kazao je britanski sudija.

Predsedavajući Sudskim savetom Kosova Skender Ćoćaj je kazao da ekonomski zločini nisu problem samo Kosova već je to globalni problem. Ipak, kaže da se ovdašnje institucije trude da suzbiju tu negativnu pojavu.

“Pranje novca predstavlja proces za skrivanje imovine koja proizilazi iz kriminala. Kriminal se motiviše od negativnih pojava i time dolazi do trgovine drogom i korupcije ali i ostalih negativnih pojava. Ustvari, pranje novca je metoda kojem kriminalci sakrivaju poreklo njihove imovine“, kazao je Ćoćaj.

Bahri Hiseni iz Tužilačkog saveta Kosova kaže da je najveći izazov sa kojim se suočavaju institucije Kosova, posebno pravosudni sistem je organizovani kriminal, korupcija i krivična dela koja su povezana sa pranjem novca.

"U tom pravcu cilj Tužilačkog saveta Kosova, državnog tužioca... cela naša orjentacija i snaga je da se protiv te pojave borimo bez kompromisa. Tužilački savet Kosova je izričito usvajao strateške dokumente u cilju efikasnosti u vezi borbe protiv organizovanog kriminala“, kaže Hiseni.

O svom iskustvu sa slučajevima privrednog kriminala na radionici su govorile kosovske sudije, tužioci i istražitelji iz policije, carine i poreske administracije.

 Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020