Vesti
Politika

ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Besnik Tahiri (Foto Gazeta Express)

Šef poslanika ABK Besnik Tahiri ocenio je da „od Kurtijeve odluke o registarskim tablicama, Kosovo ubrzano gubi suverenitet“ u opštinama sa srpskom većinom na severu.

Tahiri je upozorio da su sankcije koje su SAD uvele Prištini posle nedavnih sukoba u opštinama na severu, „suštinski pogodile državu“.

„Ne možemo da se ponašamo kao crkva, kao da se ništa ne dešava u ovoj zemlji. Situacija je vanredna i ne možemo da se ponašamo normalno. Ne možemo podržati premijera kojima SAD uvode sankcije kao što to rade svojim neprijateljima. Odgovor na to je predlog za izglasavanje nepoverenja. Da bi se integrisao sever mora se prvo integrisati politika Kosova“, naveo je Tahiri.

DSK – sankcije SAD opasne

Šef Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši je danas ocenio da su sankcije SAD prema Kosovu, nakon napete situacije na severu, "izuzetno opasne" ali i da je i ponašanje premijera Aljbina Kurtia "arogantno i nerazumno".

Kosovo ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da se suoči sa sankcijama SAD, rekao je Gaši nakon sednice Predsedništva Skupštine Kosova.

Gaši je, tražeći svesno političko ponašanje protiv nastale situacije u severnim opštinama, istakao da se premijer Kosova Aljbin Kurti ponaša arogantno i nerazumno.

“Situacija kroz koju zemlja prolazi je izuzetno delikatna, tako da se ne možemo ponašati kao da se ništa ne dešava“, rekao je on.

Kazao je i da ono što se vidi “ ovih dana u severnom delu zemlje je izuzetno osetljivo“ te da, kako je ukazao, „zahteva svesno političko ponašanje, i akcije koje su u interesu zemlje“.

Prema njegvorim rečima, premijer Kosova se u ovom trenutku ponaša arogantno i nerazumno, “ posebno izjavama koje daje prema najvišim zvaničnicima partnerskih zemalja“

Smatra i da su te izjave „nepotrebne, nerazumne, nelogične i apsurdne“.

„Kosovu ne treba takav premijer, takvo ponašanje Kosova sa međunarodnim partnerima uopšte nije potrebno, danas nam je više nego ikada potrebno unutrašnje jedinstvo i postojana međunarodna saradnja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, institucije Kosova treba „da vide državni interes i da rade na održavanju odnosa sa SAD“.

„Sankcije su nešto izuzetno opasno za Kosovo, mislim da Kosovo ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da dođe do situacije kada se suočava sa međunarodnim sankcijama, posebno od strane SAD“, kazao je on.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023