Vesti
Politika

ABK neće tehničku vladu, Haradinaja za premijera

U Alijansi za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja preferiraju da na predstojećim vanrednim parlamentarnima izborima učestvuju samostalno, ili ako bude potrebe za predizbornom koalcijom, onda sa manjim strankama, poput Socijaldemokratske inicijative (NISMA) i Socijaldemokratske partije.
ABK neće tehničku vladu, Haradinaja za premijera
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

"U početku smo rekli da ćmo da izađemo kao zaseban entitet, ali ako postoji potreba za koalicijama, tada idemo sa strankama sa kojima smo imali tradiciju međusobnog angažovanja, poput NISME, kao i sa SPD-om, jer smo pokazali konstruktivnost u obavezama, posebno usvajanjem zakona važnih za Kosovo. Takođe bilo koja druga stranka može biti deo angažmana, ali će se videti u narednim danima koje su orijentacije drugih stranaka koje žele da se pridruže Alijansi", rekao je potpredsednik ABK Ahmet Isufi.

Dodaje da je Ramuš Haradinaj "neprikosnoveni kandidat za premijera", jer je, kako kaže, "pokazao da zna kako da zaštiti interese Kosova".

Potpredsednik ABK, stranke koja se po popularnosti približila nekolicini albanskih stranaka, pre svega zbog odbijanja Haradinaja da kao premijer ukine taksu na srpske proizvode, negirao je glasine o mogućnosti tehničke vlade jer kaže da su se sve partije već složile da idu na vanredne izbore.Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020