Vesti
Politika

Abdidžiku zahteva da se predizborna kampanja skrati

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku uputio je javni poziv liderima Samoopredeljenja, Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova Aljbinu Kurtiju, Memljiju Krasnićiju i Ramušu Haradinaju predlažući da se izborna kampanja za lokalne izbore skrati sa 30 na 10 dana.
Abdidžiku zahteva da se predizborna kampanja skrati
Ljurim Abdidžiku (Foto Kosova sot)

Abdidžiku je istakao da je Kosovo već dugo zemlja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u svetu, dodajući da je u poslednjih 10 dana 189 građana izgubilo život u borbi sa koronavirusom.

On je poručio da je potrebno zaustaviti ovaj tempo porasta broja zaraženih i smrtnih slučajeva.

"Osim državnih odgovornosti koje ima Vlada, odgovornosti koje se moraju vršiti s punom nadležnošću i za koje će ionako odgovarati, danas se obraćam svakome od vas, kao stranačkim liderima, da prevaziđemo sebe, da prevaziđemo razlike i izgradimo izborni pakt“, rekao je Abdidžiku.

Prema njegovim rečima, sve kandidate treba uputiti u to da se svaka predizborna i izborna aktivnost do 18. oktobra obavi u skladu sa pravilima koje je utvrdio Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova.

Ramuš Hradinaj pozitivno odgovorio na pismo Ljumira Abdidžikua

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je danas da je dobio pismo lidera Demokratskog saveza Kosova Ljumira Abdidžikua.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je stav stranke koju vodi jasan i da predstavnici ove partije, imajući u vidu teški situaciju sa pandemijom koronavirusa, smatraju da bi kampanja trebala da traje samo pet dana, a ne čak ni 10, kako predlaže Abdidžiku.

“Stav Alijanse za budućnost Kosova je da je dovoljno da kampanja za lokalne izbore, s obzirom na strašnu situaciju sa pandemijom, traje samo pet dana, a ne ni deset kako predlaže Abdidžiku, jer zdravlje građana je iznad svega!”, napisao je Haradinaj.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023