Vesti
Politika

Abdidžiku zahteva da se predizborna kampanja skrati

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku uputio je javni poziv liderima Samoopredeljenja, Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova Aljbinu Kurtiju, Memljiju Krasnićiju i Ramušu Haradinaju predlažući da se izborna kampanja za lokalne izbore skrati sa 30 na 10 dana.
Abdidžiku zahteva da se predizborna kampanja skrati
Ljurim Abdidžiku (Foto Kosova sot)

Abdidžiku je istakao da je Kosovo već dugo zemlja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u svetu, dodajući da je u poslednjih 10 dana 189 građana izgubilo život u borbi sa koronavirusom.

On je poručio da je potrebno zaustaviti ovaj tempo porasta broja zaraženih i smrtnih slučajeva.

"Osim državnih odgovornosti koje ima Vlada, odgovornosti koje se moraju vršiti s punom nadležnošću i za koje će ionako odgovarati, danas se obraćam svakome od vas, kao stranačkim liderima, da prevaziđemo sebe, da prevaziđemo razlike i izgradimo izborni pakt“, rekao je Abdidžiku.

Prema njegovim rečima, sve kandidate treba uputiti u to da se svaka predizborna i izborna aktivnost do 18. oktobra obavi u skladu sa pravilima koje je utvrdio Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova.

Ramuš Hradinaj pozitivno odgovorio na pismo Ljumira Abdidžikua

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je danas da je dobio pismo lidera Demokratskog saveza Kosova Ljumira Abdidžikua.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je stav stranke koju vodi jasan i da predstavnici ove partije, imajući u vidu teški situaciju sa pandemijom koronavirusa, smatraju da bi kampanja trebala da traje samo pet dana, a ne čak ni 10, kako predlaže Abdidžiku.

“Stav Alijanse za budućnost Kosova je da je dovoljno da kampanja za lokalne izbore, s obzirom na strašnu situaciju sa pandemijom, traje samo pet dana, a ne ni deset kako predlaže Abdidžiku, jer zdravlje građana je iznad svega!”, napisao je Haradinaj.Ostale vesti

Kurtiju pojačano obezbeđenje zbog pretnji
Aljbin Kurti je dobio pretnje preko društvenih mreža pa je povećan nivo njegovog obezbeđenja, saopštio je kabinet premijera Kosova.
  • 27.10.2021
Sutra konačni rezultati prvog kruga izbora
Konačni rezultati prvog kruga lokalnih izbora koji su održani 17. oktobra na Kosovu biće objavljeni sutra.
  • 27.10.2021
Rakić i Šmid: Jedini način za rešavanje problema je dijalog
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić naglasio je na sastanku sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid da je potpuna implementacija briselskog sporazuma od krucijalne važnosti za postizanje trajnog mira na Kosovu i da je neophodno u što skorijem periodu formirati Zajednicu srpskih opština. 
  • 27.10.2021
U novoj emisiji Sporazum o srpskim političkim partijama na Kosovu
Zašto među srpskim političkim partijama gotovo da nema konkurencije? Ovom temom ćemo se večeras baviti u novoj emisiji Sporazum.
  • 27.10.2021
“Odluka o napretku ka EU zavisi od procene konkretnih interesa najmoćnijih”
Nekadašnji premijer Kosova Isa Mustafa je 27. oktobra 2015. u Strazburu potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom. Ovaj sporazum je u to vreme smatran vrlo značajnim za političku, pravnu i ekonomsku integraciju u EU, ali uprkos tome, za građane Kosova još uvek nije odobrena ni vizna liberalizacija.
  • 27.10.2021
Osmani: Kosovo neće menjati Ustav zbog ZSO
Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da je Srbija kancer Evrope.
  • 27.10.2021