Vesti
Politika

Abdidžiku zahteva da se predizborna kampanja skrati

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku uputio je javni poziv liderima Samoopredeljenja, Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova Aljbinu Kurtiju, Memljiju Krasnićiju i Ramušu Haradinaju predlažući da se izborna kampanja za lokalne izbore skrati sa 30 na 10 dana.
Abdidžiku zahteva da se predizborna kampanja skrati
Ljurim Abdidžiku (Foto Kosova sot)

Abdidžiku je istakao da je Kosovo već dugo zemlja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u svetu, dodajući da je u poslednjih 10 dana 189 građana izgubilo život u borbi sa koronavirusom.

On je poručio da je potrebno zaustaviti ovaj tempo porasta broja zaraženih i smrtnih slučajeva.

"Osim državnih odgovornosti koje ima Vlada, odgovornosti koje se moraju vršiti s punom nadležnošću i za koje će ionako odgovarati, danas se obraćam svakome od vas, kao stranačkim liderima, da prevaziđemo sebe, da prevaziđemo razlike i izgradimo izborni pakt“, rekao je Abdidžiku.

Prema njegovim rečima, sve kandidate treba uputiti u to da se svaka predizborna i izborna aktivnost do 18. oktobra obavi u skladu sa pravilima koje je utvrdio Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova.

Ramuš Hradinaj pozitivno odgovorio na pismo Ljumira Abdidžikua

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj potvrdio je danas da je dobio pismo lidera Demokratskog saveza Kosova Ljumira Abdidžikua.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je stav stranke koju vodi jasan i da predstavnici ove partije, imajući u vidu teški situaciju sa pandemijom koronavirusa, smatraju da bi kampanja trebala da traje samo pet dana, a ne čak ni 10, kako predlaže Abdidžiku.

“Stav Alijanse za budućnost Kosova je da je dovoljno da kampanja za lokalne izbore, s obzirom na strašnu situaciju sa pandemijom, traje samo pet dana, a ne ni deset kako predlaže Abdidžiku, jer zdravlje građana je iznad svega!”, napisao je Haradinaj.Ostale vesti

Osmani u Tirani: Prekinuti lanac trgovine ljudima

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na konferenciji u Tirani na temu "Aktuelni trend trgovine ljudima na Balkanu" kazala da se mora prekinuti ovaj lanac pre nego što se unište sudbine još ljudi.

  • 25.05.2022
Davos: Region i geopolitički rizici
Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u toku je sastanak evropskih lidera iz sveta politike i biznisa, kao i predstavnika brojnih međunarodnih organizacina. Sastanku, iza zatvorenih vrata, prisustvovali su i lideri zemalja Zapadnog Balkana.
  • 25.05.2022
Podrška Švajcarske za SE
Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas, na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, s potpredsednikom Švajcarske Alanom Bersetom koji je potvrdio snažnu podršku svoje zemlje zahetvu Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 24.05.2022
Ambasadori zemalja Kvinte posetili Visoke Dečane

Ambasadori zemalja Kvinte, SAD, Italije, Nemačke, Francuske i Velike Britanije posetili su danas manastir Visoki Dečani, saopštio je amasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer na svom Tviter nalogu.

  • 24.05.2022
Šubarić se sastala sa šeficom UNMIK-a
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa šeficom UNMIК-a na Кosovu Кarolinom Zijade.
  • 24.05.2022
Osmani odala počast Ibrahimu Rugovi i delila nagrade zaslužnima
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je povodom “Dana predsednika” odala je počast prvom predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi ispred njegove statue koja se nalazi na šetalištu u centru grada.
  • 24.05.2022