Vesti
Politika

Abdidžiku: Datum izbora se ne može promeniti

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku nakon preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova o odlaganju lokalnih izbora na Kosovu, napisao je da je ova institucija danas postala instrument vlasti i na taj način izgubila svaki kredibilitet.

Abdidžiku: Datum izbora se ne može promeniti
LjurimAbdidžiku (Foto Kosova sot)

Abdidžiku je na svom Fejsbuk nalogu napisao da TV scenario koji je objavila vladajuća stranka izvode akteri u službi politike.

„Zarobljena tela, voljno ili nevoljno umesto zdravlja, odlučili su da se bave politikom. Preporuka nije tražena, već je data po narudžbini. Katastrofalni neuspeh pandemije ne sme uticati na demokratiju. To nam je sveto. Zato niko ne sme da dira izbore. Slobodna građanska volja je iznad svake institucije. Nadmoć demokratije je granica koju ne možemo preći. Ko god služi u tom pogledu, odgovaraće. Kosovo je održalo izbore u pandemiji. U susednim zemljama sada se održavaju izbori. Izborni dan za demokratiju nije alternativan. Kampanja je skraćena, CIK je pripremljen i datum izbora se ne može promeniti. Da vodimo računa o svom zdravlju moramo, da dajemo primer, da organizujemo fer proces, ali izbori moraju biti 17. oktobra. Ne možemo izlečiti strah vlade zbog masovnog neuspeha, ali demokratiju, slobodu vašeg glasa ćemo štititi", napisao je Abdižiku na Fejsbuku.Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021