Vesti
Politika

Abdidžiku: Datum izbora se ne može promeniti

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku nakon preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova o odlaganju lokalnih izbora na Kosovu, napisao je da je ova institucija danas postala instrument vlasti i na taj način izgubila svaki kredibilitet.

Abdidžiku: Datum izbora se ne može promeniti
LjurimAbdidžiku (Foto Kosova sot)

Abdidžiku je na svom Fejsbuk nalogu napisao da TV scenario koji je objavila vladajuća stranka izvode akteri u službi politike.

„Zarobljena tela, voljno ili nevoljno umesto zdravlja, odlučili su da se bave politikom. Preporuka nije tražena, već je data po narudžbini. Katastrofalni neuspeh pandemije ne sme uticati na demokratiju. To nam je sveto. Zato niko ne sme da dira izbore. Slobodna građanska volja je iznad svake institucije. Nadmoć demokratije je granica koju ne možemo preći. Ko god služi u tom pogledu, odgovaraće. Kosovo je održalo izbore u pandemiji. U susednim zemljama sada se održavaju izbori. Izborni dan za demokratiju nije alternativan. Kampanja je skraćena, CIK je pripremljen i datum izbora se ne može promeniti. Da vodimo računa o svom zdravlju moramo, da dajemo primer, da organizujemo fer proces, ali izbori moraju biti 17. oktobra. Ne možemo izlečiti strah vlade zbog masovnog neuspeha, ali demokratiju, slobodu vašeg glasa ćemo štititi", napisao je Abdižiku na Fejsbuku.Ostale vesti

Rama: NATO treba da uspostavi kontrolu nad severom Kosova
Albanski premijer Edi Rama izjavio je za britanski list Fajnenšel tajms da bi NATO trebalo da ponovo uspostavi kontrolu nad severom Kosova, pozivajući zapadne lidere da reše "beskrajno ludilo među balkanskim zemljama".
  • 04.10.2023
Vučević o saslušanju Radoičića: Utvrdiće se sve dostupne činjenice

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević rekao je, povodom povodom privođenja i saslušanja Milana Radoičića, da je Srbija pravna država i da će se utvrditi sve činjenice.

  • 04.10.2023
Mojsilović: Trenutno stanje u kopnenoj zoni bezbednosti –  stabilno ali nepredvidivo
Načelnik Generalšaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je rekao da je u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju s Kosovom "trenutno stanje vojnički stabilno, ali nepredvidljivo".
  • 04.10.2023
Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023