Vesti
Politika

Abdidžiku: Datum izbora se ne može promeniti

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Ljumir Abdidžiku nakon preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova o odlaganju lokalnih izbora na Kosovu, napisao je da je ova institucija danas postala instrument vlasti i na taj način izgubila svaki kredibilitet.

Abdidžiku: Datum izbora se ne može promeniti
LjurimAbdidžiku (Foto Kosova sot)

Abdidžiku je na svom Fejsbuk nalogu napisao da TV scenario koji je objavila vladajuća stranka izvode akteri u službi politike.

„Zarobljena tela, voljno ili nevoljno umesto zdravlja, odlučili su da se bave politikom. Preporuka nije tražena, već je data po narudžbini. Katastrofalni neuspeh pandemije ne sme uticati na demokratiju. To nam je sveto. Zato niko ne sme da dira izbore. Slobodna građanska volja je iznad svake institucije. Nadmoć demokratije je granica koju ne možemo preći. Ko god služi u tom pogledu, odgovaraće. Kosovo je održalo izbore u pandemiji. U susednim zemljama sada se održavaju izbori. Izborni dan za demokratiju nije alternativan. Kampanja je skraćena, CIK je pripremljen i datum izbora se ne može promeniti. Da vodimo računa o svom zdravlju moramo, da dajemo primer, da organizujemo fer proces, ali izbori moraju biti 17. oktobra. Ne možemo izlečiti strah vlade zbog masovnog neuspeha, ali demokratiju, slobodu vašeg glasa ćemo štititi", napisao je Abdižiku na Fejsbuku.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022