Vesti
Politika

Abazović: Otvoreni Balkan je potreban

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović (Foto FoNet)

Otvoreni Balkan je nešto što možemo lepo da iskoristimo ako svi budemo iskreni i ako svi budu učestvovali. Ne vidim da se to kosi sa politikom Evropske unije, a ima snažnu podršku američke administracije, rekao je Abazović za Juronjuz Srbija.

Naglasio je da ga jedino zanima da je ta inicijativa korisna za Crnu Goru i za crnogorske građane, a nije mu važno ko je to pokrenuo i ko je došao na tu ideju.

Abazović je naveo da u zvaničnu posetu Srbiji 29. juna ide s najboljim namerama i dodao da je nakon susreta sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem jasno da će dobre volje biti i s druge strane, a naglasio je da je prva dobra vest rešavanje razmene ambasadora između dve zemlje, jer će uskoro obe poslati diplomatske predstavnike.

Idemo u dobrom duhu. Imaćemo sastanke u Privrednoj komori, a pokušaćemo i da promovišemo naš turizam u Srbiji, kaže Abazović.

Naveo je da će Temeljni ugovor sa SPC biti brzo potpisan i da će to pitanje brzo biti zatvoreno. Smatra da ne treba robovati datumima, već da stručni timovi treba da sada sagledaju tekst i onda, ako sve bude u redu, ostaje pitanje formalnosti.

Imali smo neke razlike u odnosu na tekst koji je pripremila prethodna vlada, ali mislim da je sada sve kako treba. Za nas nema tabu tema i neće se nijedno pitanje gurati pod tepih, kazao je Abazović.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022