Vesti
Politika

’’Abazović je hrabar i želi izazove’’

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu koji je najavljen za 7. i 8. juni. Sagovornici RTV Kim smatraju da odlazak Abazovića na samit ne znači da će se u skorije vreme Crna Gora pridružiti ovoj inicijativi, kao i da je to nemoguće bez Bosne i Hercegovine i Kosova.

’’Abazović je hrabar i želi izazove’’
Dritan Abazović (Foto: FoNet/spiegel.de/printscreen)

Predsednik udruženja Crnogoraca "Lovćen" Lazar Radulović kaže da predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović imaju različite stavove po pitanju inicijative "Otvoreni Balkan".

"Trenutno je u Crnoj Gori takva situacija da će premijer Dritan Abazović prisustvovati samitu (u Ohridu), on je izjavio da nije protiv ’Otvorenog Balkana’. Sa druge strane, imate predsednika države Mila Đukanovića koji se protivi ’Otvorenom Balkanu’. Koalicija koja je sastavljena isključivo zavisi od Demokratske partije socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića. Što se tiče Crne Gore, neće to ići baš tako lako. Abazović će prisustvovati, ali to ne znači da će se Crna Gora priključiti ’Otvorenom Balkanu’. Imamo dva stava, stav predsednika Đukanovića i stav predsednika vlade, ipak to treba da se usaglasi. Ne mogu ni jedan ni drugi da donesu odluku samo po sebi, kada se ti stavovi usaglase onda ćemo videti da li će se Crna Gora priključiti ’Otvorenom Balkanu’ ili će ostati van", zaključio je Radulović.

Radulović je dodao da ne predviđa brze posledice po Kosovo u slučaju eventualnog priključenja Crne Gore regionalnoj inicijativi.

"Kosovo će biti jedina država u regionu koja neće biti deo tog Zapadnog Balkana i verovatno će biti u malo težoj situaciji. Ali, dok se sve to ne reši po pitanju Crne Gore i ’Otvorenog Balkana’ još uvek je sve status kvo", rekao je Radulović.

Profesor i politički analitičar Nedžmedin Spahiu podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", ali smatra da je, pre svega, nužno da države članice reše međusobne probleme.

"Odlazak Dritana Abazovića na samit u Ohridu znači da je on jako hrabar i da želi da izazove. Inicijativa ’Otvoreni Balkan’ je, u principu, dobra. Ali, stvar je u tome da, pre nego što se krene na takvu incijativu, države koje su u njoj moraju da reše međusobne probleme. Uzmimo za primer Kosovo i Srbiju gde Srbija institira na ’Otvorenom Balkanu’ bez granica, a sa druge strane ima problem sa kosovskim registraskim tablicama. To je apsurdno. Taj problem je trebao da se reši da bi mogli da se priključe ’Otvorenom Balkanu’", rekao je Spahiu.

On takođe smatra da prisustvo Abazovića na samitu ne znači da će se Crna Gora odmah pridružiti inicijativi.

"To ne znači da će se on pomiriti i sklopiti ugovor, a da tu ne budu Bosna (i Hercegovina) i Kosovo. I ja sam za ’Otvoreni Balkan’, ali problemi koji postoje između Srbije i Bosne, Srbije i Kosova, pa i Srbije i Crne Gore, moraju da se reše. To je drugačiji pristup Dritana Abazovića koji želi, tim razgovorom, da se postave ta pitanja na dnevni red. Njegov potez je jako hrabar i izazovan, ja bih to isto uradio da sam premijer Kosova, kao Abazović", zaključio je Spahiu.

Podsetimo, Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu i dodao da još nije čuo validan argument zašto ta regionalna inicijativa nije dobra za Crnu Goru.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022