Vesti
Politika

’’Abazović je hrabar i želi izazove’’

Premijer Crne Gore Dritan Abazović najavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu koji je najavljen za 7. i 8. juni. Sagovornici RTV Kim smatraju da odlazak Abazovića na samit ne znači da će se u skorije vreme Crna Gora pridružiti ovoj inicijativi, kao i da je to nemoguće bez Bosne i Hercegovine i Kosova.

’’Abazović je hrabar i želi izazove’’
Dritan Abazović (Foto: FoNet/spiegel.de/printscreen)

Predsednik udruženja Crnogoraca "Lovćen" Lazar Radulović kaže da predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović imaju različite stavove po pitanju inicijative "Otvoreni Balkan".

"Trenutno je u Crnoj Gori takva situacija da će premijer Dritan Abazović prisustvovati samitu (u Ohridu), on je izjavio da nije protiv ’Otvorenog Balkana’. Sa druge strane, imate predsednika države Mila Đukanovića koji se protivi ’Otvorenom Balkanu’. Koalicija koja je sastavljena isključivo zavisi od Demokratske partije socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića. Što se tiče Crne Gore, neće to ići baš tako lako. Abazović će prisustvovati, ali to ne znači da će se Crna Gora priključiti ’Otvorenom Balkanu’. Imamo dva stava, stav predsednika Đukanovića i stav predsednika vlade, ipak to treba da se usaglasi. Ne mogu ni jedan ni drugi da donesu odluku samo po sebi, kada se ti stavovi usaglase onda ćemo videti da li će se Crna Gora priključiti ’Otvorenom Balkanu’ ili će ostati van", zaključio je Radulović.

Radulović je dodao da ne predviđa brze posledice po Kosovo u slučaju eventualnog priključenja Crne Gore regionalnoj inicijativi.

"Kosovo će biti jedina država u regionu koja neće biti deo tog Zapadnog Balkana i verovatno će biti u malo težoj situaciji. Ali, dok se sve to ne reši po pitanju Crne Gore i ’Otvorenog Balkana’ još uvek je sve status kvo", rekao je Radulović.

Profesor i politički analitičar Nedžmedin Spahiu podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", ali smatra da je, pre svega, nužno da države članice reše međusobne probleme.

"Odlazak Dritana Abazovića na samit u Ohridu znači da je on jako hrabar i da želi da izazove. Inicijativa ’Otvoreni Balkan’ je, u principu, dobra. Ali, stvar je u tome da, pre nego što se krene na takvu incijativu, države koje su u njoj moraju da reše međusobne probleme. Uzmimo za primer Kosovo i Srbiju gde Srbija institira na ’Otvorenom Balkanu’ bez granica, a sa druge strane ima problem sa kosovskim registraskim tablicama. To je apsurdno. Taj problem je trebao da se reši da bi mogli da se priključe ’Otvorenom Balkanu’", rekao je Spahiu.

On takođe smatra da prisustvo Abazovića na samitu ne znači da će se Crna Gora odmah pridružiti inicijativi.

"To ne znači da će se on pomiriti i sklopiti ugovor, a da tu ne budu Bosna (i Hercegovina) i Kosovo. I ja sam za ’Otvoreni Balkan’, ali problemi koji postoje između Srbije i Bosne, Srbije i Kosova, pa i Srbije i Crne Gore, moraju da se reše. To je drugačiji pristup Dritana Abazovića koji želi, tim razgovorom, da se postave ta pitanja na dnevni red. Njegov potez je jako hrabar i izazovan, ja bih to isto uradio da sam premijer Kosova, kao Abazović", zaključio je Spahiu.

Podsetimo, Crnogorski premijer Dritan Abazović izjavio je da će prisustvovati samitu "Otvoreni Balkan" u Ohridu i dodao da još nije čuo validan argument zašto ta regionalna inicijativa nije dobra za Crnu Goru.Ostale vesti

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022
Šubarić: Pokrenut postupak za poništenje odluke o razmeni zemljišta
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić saopštila je večeras da je zajedno sa odbornicima Skupštine opštine i uz konsultacije sa predsedavajućim SO, a uvažavajući interese naroda,  pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine donete na sednici 28. septembra.
  • 05.10.2022
SE: Završen sastanak, nije otpočela procedura prijema Kosova

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zakljucka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi, rekla je za Tanjug šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović .

  • 05.10.2022
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
  • 04.10.2022
Poslanica Manojlović traži poništenje odluke o razmeni zemljišta
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović pozvala je odbornike Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnicu Ljiljanu Šubarić da ponište, kako je navela, vrlo štetnu odluku o razmeni nepokretne imovine između Opštine Gračanica i Redže Šošija.
  • 04.10.2022
Ambasada Ukrajine: Manipulacija Kremlja Kosovom
Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi "kosovski presedan" za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.
  • 04.10.2022