Vesti
Politika

Abazi: Izjave da će vlada prihvatiti Asociaciju dolaze od onih koji su potpisali

Član Predsedništva Samoopredeljenja Haki Abazi poručio je da izjave o mogućem prihvatanju formiranja Asocijacije opština sa sprskom većinom vlade na čijem je čelu Aljbin Kurti dolaze “upravo od onih koji su potpisali da se ZSO formira”, prenosi Kosovapres.

Abazi: Izjave da će vlada prihvatiti Asociaciju dolaze od onih koji su potpisali
Ilustracija (Foto Kancelarija za KiM)

Prethodno je iz Demokratskog saveza Kosova saopšteno da strahuju da bi kosovska vlada mogla da prihvati osnivanje Zajednice (asocijacije) srpskih opština, posebno nakon dogovora o registarskim tablicama i stalnih zahteva EU i Srbije za sprovođenje sporazuma iz 2015. godine, prenosi Kosovo pres.

Međutim, Haki Abazi je naglasio da je politički nepšteno da se njihove greške u prošlosti koriste danas u izbornoj kampanji.

„Izjave lidera DSK za Asocijaciuju dolaze od onih koji su potpisali Zajednicu srpskih opština sa izvršnih ovlašćenjima i monoetničku. Politički je nepošteno da se njihove greške u prošlosti koriste danas u izbornoj kampanji. Isti ljudi koji su potpisali neevropske sporazume za srpske komandire policije na severu Kosova, potpisnici fusnote i one koji su oslabili moć Kosova u dijalogu sa Srbijom, danas su zbog niskih političkih ciljeva pokušali da šire lažne vesti protiv vlade kako bi stvorili zabunu i smanjili dostignuća u slučaju dogovora o registarskih tablica”, rekao je Abazi.

On je naglasio da "Kosovo danas ima institucije sa legitimitetom kao nikada do sada i vladu koja sprovodi politiku u potpunoj saglasnosti sa ustavom i odlukama ustavnog suda u interesu suvereniteta i teritorijalnog integriteta republike".

Abazi je poručio da se aktuelna kosovska vlada i građani ne plaše.

„Građani i vlast se ne plaše, jer smo u našem pravu i pravu ravnopravnosti u dijalogu sa Srbijom. Juče je bilo straha, danas ima odlučnost i jasnoću", zaključio je Abazi.

 Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022