Vesti
Politika

Abazi: Izjave da će vlada prihvatiti Asociaciju dolaze od onih koji su potpisali

Član Predsedništva Samoopredeljenja Haki Abazi poručio je da izjave o mogućem prihvatanju formiranja Asocijacije opština sa sprskom većinom vlade na čijem je čelu Aljbin Kurti dolaze “upravo od onih koji su potpisali da se ZSO formira”, prenosi Kosovapres.

Abazi: Izjave da će vlada prihvatiti Asociaciju dolaze od onih koji su potpisali
Ilustracija (Foto Kancelarija za KiM)

Prethodno je iz Demokratskog saveza Kosova saopšteno da strahuju da bi kosovska vlada mogla da prihvati osnivanje Zajednice (asocijacije) srpskih opština, posebno nakon dogovora o registarskim tablicama i stalnih zahteva EU i Srbije za sprovođenje sporazuma iz 2015. godine, prenosi Kosovo pres.

Međutim, Haki Abazi je naglasio da je politički nepšteno da se njihove greške u prošlosti koriste danas u izbornoj kampanji.

„Izjave lidera DSK za Asocijaciuju dolaze od onih koji su potpisali Zajednicu srpskih opština sa izvršnih ovlašćenjima i monoetničku. Politički je nepošteno da se njihove greške u prošlosti koriste danas u izbornoj kampanji. Isti ljudi koji su potpisali neevropske sporazume za srpske komandire policije na severu Kosova, potpisnici fusnote i one koji su oslabili moć Kosova u dijalogu sa Srbijom, danas su zbog niskih političkih ciljeva pokušali da šire lažne vesti protiv vlade kako bi stvorili zabunu i smanjili dostignuća u slučaju dogovora o registarskih tablica”, rekao je Abazi.

On je naglasio da "Kosovo danas ima institucije sa legitimitetom kao nikada do sada i vladu koja sprovodi politiku u potpunoj saglasnosti sa ustavom i odlukama ustavnog suda u interesu suvereniteta i teritorijalnog integriteta republike".

Abazi je poručio da se aktuelna kosovska vlada i građani ne plaše.

„Građani i vlast se ne plaše, jer smo u našem pravu i pravu ravnopravnosti u dijalogu sa Srbijom. Juče je bilo straha, danas ima odlučnost i jasnoću", zaključio je Abazi.

 Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022