Vesti
Politika

100 dana Kurtijeve vlade: Bez prelazne ocene

Previše obećanja i priče da će sa dolaskom nove Vlade na Kosovu u kratkom roku doći do boljitka, ali od toga za prvih 100 dana vladavine Aljbina Kurtija nema ništa, kaže politikolog Ljubomir Stanojković. Sa njim se slaže i novinaraka Violeta Oroši koja smatra da je vlada Kurtija pokazala neefikasnost.

100 dana Kurtijeve vlade: Bez prelazne ocene
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Vlada premijera Aljbina Kurtija danas obeležava 100 dana rada, nakon izglasavanja u Skupštini 22. marta ove godine.

Politikolog Ljubomir Stanojković je za RTV Kim istako da se mnogo toga obećavalo tokom predizborne kapmanje od strane lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, ali da je malo ostvareno.

„Što se tiče vladavine prava i borbe protiv korupcije, koji su bili njegovi glavni ciljevi, donešen je Zakon o poreklu imovine, sa druge strane brojne su i smene i nova imenovanja u odborima javnih preduzeća. Takođe, u bobri protiv koronavirusa jako malo je učinjeno a mnogo toga je obećano. Kosovo je poslednje na listi po broju vakcinisanih građana. Priča se da regionala saradnja ne zanima Kurtija, nego da ga zanima samo EU, međutim za problem oko Mini-Šengena, on i na tom planu polako spušta loptu i prihvata neke stvari koje su predviđene sporazumom između Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Iako je rekao da dijalog nije prioritet, on je pod pritiskom međunarodne zajednice prihvatio da se u ovim delu od kako je postao premijer bavi dijalogom“, smatra Stanojković.

Ipak, Stanojković napominje da je bilo „previše obećanja, previše priče, da će sa dolaskom nove Vlade, Kosovo da se promeni, da će u kratkom roku doći do boljitka, ali toga nema. Za ovih 100 dana ne može da se primeti“.

Novinaraka Violeta Oroši je RTV Kim istakla da premijer Aljbin Kurti i njegova vlada ne mogu da dobiju prelaznu ocenu za ono što su uradili u prvih 100 dana vladanja.

Jedan od razloga je, kako napominje Oroši taj što, što vladajuća partija Pokret Samoopredeljenja i njen lider do sada nisu realizovali nijedno obećanje na osnovu kojih su dobili preko 50 odsto glasova građana na poslednjim parlamentarnim izborima.

„Najavili su rat nepoteizmu. Govorili su da dijalog sa Srbijom nije prioritet, sada ispada da je itekako prioritet, ali mislim da zbog predstojećih lokalnih izbora premijer Kurti verovatno će pokušavati da bude što manje prilika za susrete sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, kako bi se zaštitio od eventualnih kritika opozicije i, naravno zbog njegovog još uvek nejasnog stava kada je u pitanju odnos Srbije i Kosova. S druge strane, smenjeni su amabasadori kojima još uvek nije istekao mandat, a uz to nisu još uvek nisu imenovani novi ministri. Predsednica Centralne izborne komisije smenjena je bez praktičnih zakonskih procedura i ustavne podloge...“, najbraja Oroši.

Ona smatra da je Vlada Kurti pokazala „izuzetnu sporost, nedostatak kapaciteta“.

„Ova partija (Pokret Samoopredeljenje) ima još uvek jako puno pristalica koje se nadaju da će im se pružiti prilika da se tokom naredne četiri godine mandata Aljbina Kurtija zaposle. Uskoro ćemo videti da je to nemoguće i da Kurti ne može da održi obećanje o takozvanoj jednakosti“, kazala je Oroši.

Ljubomir Stanojković je mišljenja da će u nastavku rada Vlada Aljbina Kurtija imati kao glavni cilj dijalog.

„Bez napretka u dijalogu Beograda i Prištine, druge stvari ne mogu da idu napred. Bez podrške međunarodene zajednice, neće biti ni vizne liberalizacije, vladavine prava, ni borbe protiv korupcije, ništa ne može da se ostavri ako nema napretka u dijalogu“, zaključio je Stanojković.Ostale vesti

Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021
Rakić: Očekujem ubedljivu pobedu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros nakon glasanja da je zadovoljan načinom na koji je izborni dan počeo.
  • 17.10.2021
Radojević: Da odbranimo naše pismo i slobodu kretanja
Kandidat ispred Srpske liste za gradonačelnika Severne Mitrovice neposredno nakon glasanja kazao je da će nastojati da očuva slobodu kretanja, uprkos proteklim dešavanjima u ovom delu Mitrovice.
  • 17.10.2021