Browsing: Politika

Centralna izborna komisija obaveštava građane sa pravom glasa da je počeo rok za promenu biračkog centra u opštinama za glasanje za ili protiv smene gradonačelnika u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mitrovici, u kojima će 21. aprila 2024. godine održati izbori.

“Umesto da zalečimo stare rane koje još bole, suočavamo se sa pokušajima da se ovaj tragični događaj (martovski pogrom) relativizuje od strane onih koji imaju moć da oblikuju javno mnjenje i od kojih se očekuje da daju odmerene i odgovorne izjave”, naveo je zamenik Ombudsmana Srđan Sentić povodom godišnjice ovog događaja.

Navršava se godinu dana od postizanja Sporazuma o putu normalizacije koji su Kosovo i Srbija zaključile u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Beograd uvek da bude uz Srbe na Kosovu gde se, kako je ocenio, nad njima sprovodi permanentan progon, istovetan onom od pre dve decenije – 17. marta 2004.

Nakon Samoopredeljenja, oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti, podsetivši na utapanje trojice dečaka pre 20 godina u selu Čabra u Zubinom Potoku. U nešto blažem tonu, u odnosu na Samoopredeljenje, izneo je svoje viđenje onoga što je prethodilo i što se događalo tokom talasa martovskog nasilja.

Američka ambasada objavila je na Fejsbuk stranici fotografiju predsednice Kosova Vjose Osmani i Izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara uz navode da je “podrška narodu Kosova nepokolebljiva”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, razgovarali su o “situaciji na Kosovu i nepodnošljivim uslovima za život Srba”, saopštio je Vučić na svom Instagram profilu.

Kontingent Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) učestvovaće u zajedničkoj vojnoj vežbi koja će biti održana na Belizeu, u okviru bilateralne saradnje sa Velikom Britanijom, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.