Vesti

Pokrenuta inicijativa za izgradnju crkve u Čaglavici

Meštani Čaglavice pokrenuli su inicijativu za izgradnju pravoslavne crkve u tom selu, nadomak Prištine.
 • 05.01.2013
 • 20:35 h > 22:19 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1246
Pokrenuta inicijativa za izgradnju crkve u Čaglavici
Sa sastanka u Čaglavici (Foto KIM)Ideja da se u Čaglavici izgradi crkva potekla je od sekretara Eparhije raško prizrenske Save Šmigića, što su meštani na sinoć održanom sastanku Mesne zajednice u Domu kulture prihvatili.

Sekretar Eparhije raško-prizrenske Sava Šmigić je u izjavi KIM radiju nakon sastanka kazao da je iz razgovora sa meštanima Čaglavice saznao da je inicijativa za izgradnju crkve u ovom selu postojala i ranije.

“Hram će mnogo značiti za jedinstvo i opstanak našeg naroda ovde na Kosovu i Metohiji. Apelujem na sve ljude dobre volje da ovu našu želju podrže i pomognu kako bi se ovaj projekat sproveo do kraja”, kazao je Šmigić.

Predsednik Mesnog odbora Čaglavice Nebojša Marković kaže da će sredstva za izgradnju crkve svojim prilozima pre svega obezbediti meštani crkvene opštine Laplje Selo, u čijem se sastavu nalazi Čaglavica.

“Nadam se da ćemo mi meštani Čaglavice prvi početi sa prikupljanjem novčanih sredstava za izgradnju hrama, a potrudićemo se da uključimo i meštane okolnih sela kako bi se prkupilo što više sredstava”, kazao je Marković.

Čaglavica je selo par kilometara udaljeno od Prištine, koje je pre 1999. godine brojalo preko 300 domaćinstava. Danas je to mešovito mesto u kome ima oko 150 srpskih porodica. Najveći broj Srba su kuće prodali ili iz straha za bezbednost selo napustili nakon martovskog pogroma 2004. godine.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017