Vesti

Počinju Vidovdanske svečanosti

Otvaranjem Likovne kolonije – Vidovdan 2012. večeras u Gračanici počinje tradicionalna kulturna manifestacija “Vidovdanske svečanosti”, kojom se na Kosovu i Metohiji obeležava Vidovdan i godišnjica kosovske bitke.
Počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica (Foto panoramio.com)

Direktor Doma kulture u Gračanici Dejan Jevtić za Radio KIM je kazao da će manifestacija početi u 20 časova, kada će biti otvorena Vidovdanska likovna kolonija - Gračanica 2012.

“Večeras će biti otvaranje izložbe radova akademskog slikara Ervina Ćatovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade ’Longin’, koju dodeljuju organizatori. Pored velikih teškoća i problema uspeli smo da i ove godine organizujemo ovu manifestaciju. Gračanica će biti domaćin i ugostiti eminentne umetnike, pesnike i stvaraoce”, kazao je Jevtić.

On ističe da će se okviru manifestacije do Vidovdana, 28. juna, u Gračanici i drugim mestima na Kosovu i Metohiji gde žive Srbi održati brojni kulturno-umetnički programi.

“Širom Kosova i Metohije imaćemo niz polufinalnih izbora najlepše kosovske devojke, a finalni izbor biće održan 26. juna u porti manastira Gračanice”, rekao je Jevtić.

Dodao je da će glavna manifestacija, ’Vidovdansko pesničko pričešće’, biti održana uoči Vidovdana, 27. juna kada će biti uručene i tradicionalne nagrade: Zlatni krst kneza Lazara, Gračanička povelja, Pero despota Stefana Lazarevića i Srebreni kondir Kosovke devojke.

“Ove godine imamo i jednu novinu, na Vidovdan u porti manastira Gračanica u periodu od 17 do 21 sat biće održan dečiji festival”, kazao je Jevtić.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017