Vesti

Pavićević: Pripreme za postavljanje kontejnera na prelazima

Šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević izjavio je da se u Briselu ove sedmice razgovaralo o sprovođenju Sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima (IBM).
 • 24.11.2012
 • 19:10 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1079
Pavićević: Pripreme za postavljanje kontejnera na prelazima
Dejan Pavićević (Foto tanjug.rs)

Pavićvić je kazao da su u toku pripreme za postavljanje montažnih objekata na plelazima.

"Na poslednjem sastanku u Briselu se razgovaralo o tehničkim detaljima same realizacije sporazuma o IBM, od toga koliko kojoj strani treba kontejnera u kojima će raditi službe, pa do toga kako rešiti pitanja struje, vode, telekomunikacija. Razgovaralo se i o tome kako će izgledati procedure, odnosno kako da se olakša i ubrza prolaz lica, vozila i robe", objasnio je Pavićević.

Šef beogradskog tima je rekao da su u toku pripreme terena za posatavljanje kontejnera na prelazima i dodao da očekuje da će svi radovi biti gotovi do 10. decembra, kada bi puna primena sporazuma trebalo da počene.

"Sledeća faza će ići malo kasnije, na ostalim prelazima, tako da se nadam da će taj rok piti ispoštovan", rekao je Pavićević i napomenuo da će u zavisnosti od protoka ljudi i robe na prelazima na njima biti postavljeno od četiri do osam kontejnera na svakoj strani.

Nezadovoljstvo Srba sa severa Kosova zbog primene dogovora na prelazima Jarinje, Merdare i Končulj ne jenjava, zbog čega najavljuju nove blokade, a Pavićević im poručuje da će im prelazi upravo pomoći da im život bude lakši.

"U stalnom smo kontaktu sa Srbima sa severa Kosova i razumem njihovu zabrinutost i nepoverenje, ali stalno pokušavamo da im objasnimo kako će to zapravo funkcionisati, te da neće izazvati nikakve poremećaje. Čak će im možda biti i lakše i možda će se osećati manje odvojenim od ostatka Srbije", istakao je Pavićević.

On im je poručio da sačekaju i vide na koji način će prelazi funkcionisati i dodao da Srbija radi sve da im olaška život na Kosovu i Metohiji, pa i prelaz preko tih punktova.

Na pitanje da li će oni biti uključeni u naredne faze tehničkih razgovora, kako je to ranije najavljivano, Pavićević je rekao da su Srbi sa severa to odbili iako su bili pozvani.

"Oni tvrde da rešenja koja su doneta nisu povoljna po njih i ne žele da učestvuju u implementaciji, ali su izrazili želju da imaju svog predstavnika u političkom dijalogu", naglasio je Pavićević.

Nova runda tehničkog dijaloga trebalo bi da bude sledeće sedmice, a kada se završi dijalog o IBM, Pavićević očekuje da će početi razgovori o telekomunikacijma i energetici.

Pavićević je poručio da ne očekuje da će tim razgovorima obe strane biti zadovoljne, ali da treba, kako je istakao, "da nađemo neko resenje koje će opet pružiti nešto što će biti najbolje za interese Srbije, naših elektroenergetskih, telekomunikacionih sistema, ali i stanovništva na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018