Vesti

Pavićević: Prelazi ka Kosovu neće biti granica

Šef pregovaračkog  tima Vlade Srbije za tehničke pregovore sa Prištinom Dejan Pavićević negirao je danas tvrdnje da će uspostavljanje integrisane kontrole prelaza sa Kosovom biti utvrđena neka vrsta granice ka Pokrajini.
 • 13.11.2012
 • 21:32 h > 21:33 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1555
Pavićević: Prelazi ka Kosovu neće biti granica
Dejan Pavićević (Foto novosti.rs)

Pavićević je dodao da alternativni putevi na severu Kosova uopšte nisu predmet razgovora dve strane.

"Ovo što sada imamo mnogo više liči na granicu - imamo jedan kontrolni punkt, pa ničiju zemlju, pa drugi kontrolni punkt. Sada ćemo imati jedan kontrolni punkt i to će više ličiti na kontrolni punkt nego na granicu. Mi sve te organe o kojima pričamo imamo i sada (na prelazima), i policiju i carinu i posebno odeljenje poreske uprave", rekao je Pavićević za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, na prelazima se ništa faktički neće promeniti osim što će svi službenici biti na jednom mestu i na jednom mestu će se vršiti kontrola.

Povodom stava kosovskih Srba da će nakon početka sprovođenja dogovora o prelazima sigurno biti zatvoreni alternativni putevi koje oni koriste kao prolaz ka centralnoj Srbiji, Pavićević je kazao da se razgovara samo o šest administrativnih prelaza i da alternativni putevi nemaju nikakve veze sa tim". Šef pregovaračkog tima za tehničke razgovore je dodao da se ne rezgovara o ukidanju srpskih opština u Pokrajini.

"To je nešto što (premijer Kosova Hašim) Tači plasira u medijima i pokušava da izgradi svoju poziciju. On priča mnoge stvari za dnevno-političku upotrebu i on mora da priča određene stvari zbog svoje javnosti. O ukidanju opština se nije govorilo. Zašto Tači ništa ne kaže o tome da Srbija prestane da pomaže finansijski - to mu očigledno ne smeta", rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, tehničkim protokolom je predviđeno da se integrisano upravljanje prelazima primenjuje na šest prelaza, a da će se početi sa dva kao pilot projekta.

Dodao je da se još razgovara o ulozi EULEKS-a na prelazima.

"Ali, to je nešto na čemu mi insistiramo - EULEKS će zaista imati izvršni mandat, mi se nadamo na svim prelazima, ali naročito na prelazima na severu Kosova i Metohije", rekao je Pavićević povodom Tačijevih tvrdnji da će EULEKS na prelazima imati istu funkciju bez obzira da li su oni na severu, gde su Srbi većina, ili u ostatku Kosova, a da ta uloga proističe iz odluka kosovskog parlamenta.

Pavićević je dodao da će na prelazu biti policija Srbije, i to Uprava policije, a ne granična policija jer "za Beograd to nije granica".

Potom, na punktovima će biti organi posebnog odeljenja poreske uprave koji kontrolišu robu koja ide na teritoriju Pokrajine i sa nje se vraća, zatim organi carine koji će biti prisutni samo za robu koja tranzitira i koja neće ostajati na teritoriji Pokrajine, ili sa Kosova prolazi kroz centralnu Srbiju i ide dalje.

Na punktu će biti i fitosanitarna i veterinarska inspekcija što će srpskim vlastima olakssati situaciju jer sada nemaju kontrolu ni nad prometom žive stoke, ni namirnica biljnog ili životinjskog porekla iz Pokrajine, rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, na puntovima će možda biti ubiranja carinskih prihoda.

"To je još ostalo da se definiše - naš je stav da deo novca koji će se ubirati kao carinski prihod na Jarinju i Brnjaku mora biti distribuiran na opštine na severu Kosova i Metohije", rekao je on.

Pavićević je, na pitanje kako će se izbeći različito tumačenje dogovora iz Brisela, naveo da će se još videti da li će predsednici vlada Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači postizati usmene dogovore ili će oni biti pisani.

"Za sada su bila dva sastanka - inicijalni na kome su se dogovorili da će nastaviti da razgovaraju, i drugi gde su razgovori nastavljeni i nije postignut nikakav dogovor. Tako da, o tom potom, ovo su sada razgovori koji su uvod u ozbiljniji dijalog", rekao je on.

Pavićević je naveo da će ove nedelje u Beogradu o prelazima razgovarati sa predstavnicima EU, a da će se sledeće nedelje, u utorak i sredu, u Briselu sastati i sa prištinskim i sa evropskim predstavnicima.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018