Vesti

Pavićević: Najvažnija izvršna uloga EULEKS-a

Za srpsku stranu je najvažnije da EULEKS vodi glavnu reč i obavlja carinske procedure na integrisanim prelazima, rekao direktor vladine Kancelarije u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine Dejan Pavićević.
 • 14.11.2012
 • 19:15 h > 19:36 h
 • izvor: RTS
 • komentara:
 • pregleda: 1053
Pavićević: Najvažnija izvršna uloga EULEKS-a
Dejan Pavićević (Foto Tanjug)

Pavićević očekuje da će se dogovor postići sledeće sedmice, odnosno 20. i 21. novembra kada će biti nastavljen tehnički razgovor o integrisanom upravljanju prelazima.

On je, gostujući u emisiji RTS-a Upitnik naglasio da uspostavljanje integrisnog upravljanja prelazima ne znači uspostavljanje granice između Kosova i Srbije.

Pavićević je rekao da se u momentu kada je dogovoren sporazum o integrisanom upravljanju prelazima nije razgovaralo u čiju kasu će ići novac koji će se ubirati na tim prelazima, ali očekuje da će i to biti tema runde razgovora koja treba da usledi.

Precizirao je da će Srbija insistirati na tome da deo prihoda sa severnih prelaza pripadne lokalnim samoupravama na severu Pokrajine, dok će deo verovatno otići u kasu Prištine.

"Za sada postoje nagoveštaji da su oni spremni da o tome razgovaraju", rekao je Pavićević.

Objasnio je da taj sporazum podrazumeva postojanje jednog, umesto dosadašnja dva kontrolna punkta, što, kako je rekao, manje liči na granicu nego što je do sada bio slučaj.

"Mi od 1999. godine imamo dva kontrolna punkta, a sada ćemo imati jedan, što znači da, ako neko prelazi sa Merdara u centralnu Srbiju, neće prvo stati na albanskoj strani, pa preći deo takozvane ničije zemlje, pa stati na našoj strani, već će stati na jednom mestu. Moje je mišljenje da će to mnogo manje ličiti na granicu", rekao je Pavićević.

On je objasnio da će na punktu biti pripadnici Uprave srpske policije, ali ne Uprave granične policije, potom posebnog odeljenja Poreske uprave koji će se baviti kontrolom robe koja ide na teritoriju Kosova i sa nje dolazi, kao i pripadnici naše carine zbog robe koja napušta Kosovo, odnosno koja je u tranzitu kroz centralnu Srbiju, potom sanitarni inspektori i organi koji su pandan tome sa strane Prištine i EULEKS-a.

Pavićević je odbacio kritike koje su se pojavile u javnosti da se pregovara bez ovlašćenja pošto platforma za pregovore još nije predstavljena, objašnjavajući da je reč o razgovoru o primeni već postignutih dogovora.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018