Vesti

Pavićević: Dogovor o broju carinika

Šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević rekao je da je u tehničkom dijalogu sa Prištinom u Briselu postignuta saglasnost da na prelazima bude jednak broj srpskih i kosovskih carinika.
 • 30.11.2012
 • 02:30 h > 02:35 h
 • izvor: RTS
 • komentara:
 • pregleda: 886
Pavićević: Dogovor o broju carinika
Dejan Pavićević (Foto B92)

Pavićević je dodao da je stav srpske strane da bi EULEKS trebalo da ima izvršnu ulogu.

Pavićević je novinarima posle dvodnevnog tehničkog dijaloga naveo da će prelazi Jarinje, Končulj i Merdare biti pušteni u rad 10. decembra.

"To je dogovoreno na prošlom sastanku srpskog premijera Ivice Dačića i predsednika vlade u Prištini Hašima Tačija sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, a još tri prelaza će biti otvorena do Nove godine", dodao je Pavićević.

Pavićević je objasnio da se ispostavilo da je sporno pitanje kome će ići prihodi od carina.

Kosovski Srbi su na sastanku u Beogradu tražili da to ide srpskim opštinama na severu, a ne u Prištinu i o tome se još razgovara.

Šef srpskog tima je dodao da su radovi na prelazima već u toku, ali da oni neće biti tačno na administrativnoj liniji s Kosovom kao što je zamišljeno, budući da je to neizvodivo zbog konfiguracije terena, već će biti postavljeni po desetak metara u dubinu s obe strane administrativne linije.
 
Prelazi Končulj i Jarinje će biti na strani administrativne linije prema unutrašnjem delu Srbije, a Merdare ka Kosovu.

Pavićević je naveo da će razgovore nastaviti u ponedeljak, a tada će u ime prištinskih vlasti doći i Edita Tahiri.

Šef pregovaračkog tima je istakao da će posle nastavka razgovora u ponedeljak podneti izveštaj Vladi Srbije o tome šta je dogovoreno.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018