Vesti

Pantić: Srbi južno od Ibra žive pod pritiskom i pretnjama

Predsednik opštine Kosovaka Mitrovica Krstimir Pantić ocenjuje da Srbi južno od Ibra žive pod pritiskom, ucenama i pretnjama albanskih institucija i da od međunarodnih snaga (KFOR-a, EULEKS-a) nemaju nikakvu zaštitu.
 • 01.08.2012
 • 23:25 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1268
Pantić: Srbi južno od Ibra žive pod pritiskom i pretnjama
Krstimir Pantić (Foto KIM)

“Imali smo nedavno slučaj ubistva porodice Jevtić u Talinovcu kod Uroševca. Izvršioci tog gnusnog zlsočina nisu otkriveni, kao ni ubice u prethodnih hiljadu ubistava. Sve to dokazuje da Albanci ne žele Srbe južno od Ibra, da međunarodne snage ne žele da ih zaštite u enklavama i u sredinama gde su su se vrtili”, rekao je Pantić u intervjuu televiziji Mir iz Leposavića.

Pantić je kazao da su zbog teškog položaja i situacije u kojoj se nalaze, Srbi južno od Ibra prinuđeni da uzimaju albanska dokumenta, jer je to, kako je kazao, jedini način da zaštite sebe i svoje porodice.

“Činjenica da oni koriste albanska dokumenta, da koriste tablice koje izdaje MUP tzv. Republike Kosovo, nije dokaz da Srbi prihvataju Kosovo kao nezavisnu državu, već je to nužnost da bi opstali u svojim sredinama i sačuvali porodice. Kao što su Albanci devetesetih godina koristili sve privilegije Republike Srbije, a istovremeno nisu priznavali suverenitet Srbije, tako i Srbi južno od Ibra su preinuđeni radi golog opstanka da koriste albanske institucije i njihova dokumenta”, kazao je Pantić.

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Pantić je kazao da su oni vođeni bez nekih konkretnih rezultata, a da su se postignuti sporazumi tumačili na različite načine.

“Pokazalo se da su sprazumi u suprotnosti interesima Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i same Srbije. Zato očekujem da će najava prelaska sa tehnički na politički nivo doprineti da se razgovori obavljaju na mnogo ozbiljniji način, sa mnogo više iskrenosti i da ono što bude dogoreno bude sprovedeno, ako je u skladu sa ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN”, kazao je predsednik oštine Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017