Vesti

Pantić: Poveriti navode Prištine o mandatu EULEKS-a

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da je neophodno proveriti navode Prištine da će mandat EULEKS-u nakon prestanka nadgledane nezavisnosti biti produžen, ali da zakonska osnova delovanja misije neće biti Rezolucija 1244 jer bi to značilo kršenje dogovora sa Beogradom.
 • 02.08.2012
 • 01:30 h
 • Beta
 • komentara:
 • pregleda: 919
Pantić: Poveriti navode Prištine o mandatu EULEKS-a
Krstimir Pantić (Foto arhiva KIM)

Pantić je u izjavi za agenciji Beta ostavio mogućnost da je ta tvrdnja samo jedna u nizu provokacija Prištine.

Prištinski mediji preneli su danas da je zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči naveo da je sporazum o produženju mandata  EULEKS-u postigla Vlada Kosova sa EU, odnosno predsednica Kosova Atifete Jahjaga u prepisci sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Pantić je ocenio da će, ako se izjava Kučija pokaže kao tačna, da je sa EU postignuta saglasnost o produžetku mandata EULEKS-a na još dve godine ali da pravni osnov ne bude Rezolucija 1244 sporazum, to predstavljati grubo kršenje dogovora EU sa Vladom Srbije i odluke SB UN kojom je omogućen dolazak misije u pokrajinu.

Pantić je dodao da očekuje da Vlada Srbije u razgovoru sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razjasni da li je to zaista istina ili je u pitanju još jedan pokušaj Prištine da isprovocira reakciju Vlade Srbije.

Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017