Vesti

Pantić i Milosavljevićeva različito o referendumu

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da će referendum na severu Kosova pokazati da nisu samo predsednici opština ti koji ne žele albanske institucije već i čitav narod, dok je narodna poslanica Smiljana Milisavljević kazala da u referendumu šansu vide DS S i SNS.
 • 11.02.2012
 • 19:12 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 748
Pantić i Milosavljevićeva različito o referendumu
(Foto politikaplus.com)

Pantić, koji je član SNS, kazao je da se referendumom želi pokazati pojedinim političarima u Beogradu da nisu samo predsednici opština na severu Kosova ti koji ne žele albanske institucije na severu pokrajne, već čitav narod koji tamo živi.

Na taj način će se smanjiti "strahovit pritisak koji se vrši na sever pokrajine, pojačaće se pregovaračka pozicija našeg tima i položaj naše vlade i predsednika Srbije Borisa Tadića u budućim pregovorima", ocenio je Pantić u emisiji B92 "Između dve vatre".

"Činjenica je da kada iza sebe imate 70.000 građana koji jasno i glasno kažu da ne žele da žive i budu deo takozvane nezavisnog Kosova u razgovorima sa međunarodnom zajednicom, vaš položaj je mnogo lakši", rekao je Pantić.

Milisavljevićeva, poslanica sa Kosova i članica Demokratske stranke, kazala je da predstojeći referendum nije referendum građana severa Kosova, već referendum lidera DS S i SNS Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića, koji su, kako je navela, u tome videli svoju šansu.

"Vojislav Koštunica da zauvek Srbija skrene sa evropskog puta, a Nikolić da Srbija ne dobije status kandidata i na taj način umanje šanse DS na izborima", smatra Milisavljevićeva.

Prema Pantićevim rečima, za referendum, koji će biti održan 14. i 15. februara, odštampano je oko 40.000 glasačkih listića na dva jezika.

"Građani albanske nacionalnosti kojih ima u sve četiri opštine imaće pravo glasa i izjašnjavanje o tome da li žele albanske institucije na severu pokrajne ili žele da i dalje dobijaju usluge od institucija Srbije", kazao je Pantić.

Referendum na severu Kosova biće organizovan 14. i 15. februara, a građani Kosova će biti pozvani da odgovore na pitanje "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo".
Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017