Oštećeno i ugroženo jevrejsko groblje u Prištini

Ograda na delu jevrejskog groblja u Prištini, potpuno je uništena i zatrpana, a zbog izlivanja vode i velikih nanosa zemlje, i samo groblje je ugroženo.

Podeli ovaj članak sa:Jevreji iz Prištine su se sahranjivali zajedno sa pravoslavnim stanovnicima ovog grada. Ovo je drugi put da je deo jevrejskog  groblja devastiran.

 “Vrlo nas je iznenadila neprijatna slika koju smo ovde zatekli i kada smo primetili šta se desilo sa ogradom oko jevrejskog groblja. Ja ne znam šta mi više možemo da uradimo u ovakvim teškim situacijama u kojima se inače naš narod nalazi”, kazao je u izjavi za Radio KIM prištinski paroh Darko Marinković.

Čuvar groblja je danas zabranjivao snimanje i fotografisanje groblja novinarima i vernicima.
Iako se nije predstavio imenom i prezimenom čuvar je vikao na prisutne novinare. Živojinu Rakočeviću je pretio da će se fizički s njim obračunati. Bez prethodnog upozorenja počeo je da viče na Rakočevića obraćajući mu se rečima:

“Šta hoćeš? Da li si ti normalan? Ko si ti? Ja sam ovde da čuvam i treba da znam šta ti ovde radiš. Jel ti jasno? Ti, sada dok ne dođe policija ne možeš da izađeš? Videćeš ti!”

Rakočević za Radio KIM kaže da je ovakav odnos slika opšteg stanja društva i netrpeljivosti.

“Ovaj čovek je vrlo svestan šta radi. Naučio je da prikriva uništavanje groblja. On vidi kako mi fotografišemo ali ne vidi kad kradu sa grobova ili uništavaju jevrejsko groblje. On ne vidi kada ruše groblje koje on navodno čuva”, kazao je Rakočević.

U centralnom delu groblja trava je pokošena, a prilazi grobovima očišćeni po nalogu  kosovskog ministarstva za lokalnu samoupravu koje ima plan za održavanje ovog groblja.

Vernici stigli iz svih krajeva

Na grobove najmilijih danas je došlo nekoliko desetina raseljenih Srba iz Prištine koji žive u centralnoj Srbiji. Dragica Cvejić došla je iz Kragujevca da obiđe grob svog sina.

“Teško nam je i retko dolazimo jer nema obezbeđenog prevoza. Poslednji put sam bila pre dve godine. Dođem ovde iskukam se pa se vratim tamo pa i tamo nastavim”,kazala je Dragica.

Interno raseljeni iz Prištine, koji žive na centralnom Kosovu došli su na groblje minibusom u organizaciji Opštine Gračanica. Bilo je i onih koji su iz okoline grada došli samoinicijativno. Zagorka Simić koja kao raseljeno lice iz Prištine živi u obližnjoj Čaglavici obilazi groblje na svake Zadušnice.

Na pravoslavnom groblju neki metalni delovi sa spomenika, po svedočenju vernika, su u međuvremenu odneseni.

“Na februarske Zadušnice nikoga nije bilo došli smo samo mi.  Ljudima je teško da stignu a još je teže videti spomenike od kojih je većina u lošem stanju. Evo vidim ovde u blizini skinuta je metalna ograda sa groba. Ferbuara je bila tu”, kaže Zagorka Simić.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane