Vesti

Oštećeno i ugroženo jevrejsko groblje u Prištini

Ograda na delu jevrejskog groblja u Prištini, potpuno je uništena i zatrpana, a zbog izlivanja vode i velikih nanosa zemlje, i samo groblje je ugroženo.
 • 02.06.2012
 • 23:29 h > 01:03 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 3747
Oštećeno i ugroženo jevrejsko groblje u Prištini
Jevrejsko groblje u Prištini danas (Foto KIM)Jevreji iz Prištine su se sahranjivali zajedno sa pravoslavnim stanovnicima ovog grada. Ovo je drugi put da je deo jevrejskog  groblja devastiran.

 “Vrlo nas je iznenadila neprijatna slika koju smo ovde zatekli i kada smo primetili šta se desilo sa ogradom oko jevrejskog groblja. Ja ne znam šta mi više možemo da uradimo u ovakvim teškim situacijama u kojima se inače naš narod nalazi”, kazao je u izjavi za Radio KIM prištinski paroh Darko Marinković.

Čuvar groblja je danas zabranjivao snimanje i fotografisanje groblja novinarima i vernicima.
Iako se nije predstavio imenom i prezimenom čuvar je vikao na prisutne novinare. Živojinu Rakočeviću je pretio da će se fizički s njim obračunati. Bez prethodnog upozorenja počeo je da viče na Rakočevića obraćajući mu se rečima:

“Šta hoćeš? Da li si ti normalan? Ko si ti? Ja sam ovde da čuvam i treba da znam šta ti ovde radiš. Jel ti jasno? Ti, sada dok ne dođe policija ne možeš da izađeš? Videćeš ti!”

Rakočević za Radio KIM kaže da je ovakav odnos slika opšteg stanja društva i netrpeljivosti.

“Ovaj čovek je vrlo svestan šta radi. Naučio je da prikriva uništavanje groblja. On vidi kako mi fotografišemo ali ne vidi kad kradu sa grobova ili uništavaju jevrejsko groblje. On ne vidi kada ruše groblje koje on navodno čuva”, kazao je Rakočević.

U centralnom delu groblja trava je pokošena, a prilazi grobovima očišćeni po nalogu  kosovskog ministarstva za lokalnu samoupravu koje ima plan za održavanje ovog groblja.

Vernici stigli iz svih krajeva

Na grobove najmilijih danas je došlo nekoliko desetina raseljenih Srba iz Prištine koji žive u centralnoj Srbiji. Dragica Cvejić došla je iz Kragujevca da obiđe grob svog sina.

“Teško nam je i retko dolazimo jer nema obezbeđenog prevoza. Poslednji put sam bila pre dve godine. Dođem ovde iskukam se pa se vratim tamo pa i tamo nastavim”,kazala je Dragica.

Interno raseljeni iz Prištine, koji žive na centralnom Kosovu došli su na groblje minibusom u organizaciji Opštine Gračanica. Bilo je i onih koji su iz okoline grada došli samoinicijativno. Zagorka Simić koja kao raseljeno lice iz Prištine živi u obližnjoj Čaglavici obilazi groblje na svake Zadušnice.

Na pravoslavnom groblju neki metalni delovi sa spomenika, po svedočenju vernika, su u međuvremenu odneseni.

“Na februarske Zadušnice nikoga nije bilo došli smo samo mi.  Ljudima je teško da stignu a još je teže videti spomenike od kojih je većina u lošem stanju. Evo vidim ovde u blizini skinuta je metalna ograda sa groba. Ferbuara je bila tu”, kaže Zagorka Simić.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018