Vesti

Orahovac: Čuvanje konja na srpskom groblju

Više od deceniju posetioce orahovačkog groblja dočekuju srušeni i u parčiće polomljeni nadgrobni spomenici, razrušeni i raskopani grobovi, pretpani kojekakvim smećem i ostacima mrtve stoke.
 • 03.11.2012
 • 23:29 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1851
Orahovac: Čuvanje konja na srpskom groblju
Dobrila na grobu svog oca Momčila (Foto Olivera Radić)

Posle liturgije u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, sveštenik Srđan Jerinić je sa još pedesetak orahovačkih Srba, u prepodnevnim satima, povodom Mitrovdanskih zadušnica, obišao staro srpsko groblje u donjem delu Orahovca gde je služio pomen svima koji na njemu počivaju, javlja Olivera Radić.

Danas ih je dočekao konj vezan na jednom delu groblja za grm do samih grobova familije Vitošević. Dobrila Vitošević, profesor u Orahovačkoj Gimnaziji, sa strahom je prišla grobu svoga oca, dok se konj slobodno šetao po grobovima njenog dede, stričeva. Balega konjska je bila svuda.

“Evo vidite ovu demokratiju. Moj otac je bio orahovački učitelj. Svojevremeno je išao od kuće do kuće i pozivao orahovačke Albance da školuju svoju decu, a danas su oni dopustili ne samo da mu spomenik bude srušen, već i da mu grob razara konjsko kopito i da od konjske balege ne mogu ni sveću da mu upalim. Strašno. Ovakvu demokratiju ne bih poželela ni onima koji nam ovo čine”, kazala je Dobrila.

Od 1999. godine do danas na orahovačkom groblju je srušeno 99% nadgrobnih spomenika. Srbi se, iz bezbednosnih razloga, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, sahranjuju u crkvenoj porti, koja je pretrpana novim grobovima. Do starog groblja se odlazi samo na Zadušnice u povećoj grupi, jer od pre dve godine, za posete groblju se ne dobija pratnja.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018