Opština Gračanica započela akciju ispitivanja vode za piće

U saradnji sa Regionalnom kompanijom za vodosnabdevanje Opština Gračanica je započela akciju uzimanja uzoraka vode za piće kojom se snabdevaju meštani ove opštine.

Podeli ovaj članak sa:Akcija ispitivanja vode pokrenuta je zbog obilnih padavina. Ispitivaće se gradska voda za piće u svim javnim istitucijama u opštini, odnosno u bolnicama, školama, vrtićima i ostalim institucijama koje se u međuvremenu budu javile.

Gligorije Maksimović, službenik za vanredne situacije u Opštini Gračanica KIM radiju je rekao da je akcija pokrenuta iz predostrožnosti.

“Opština redovno sprovodi ispitivanje vode dva puta godišnje, a po potrebi vršimo i vanredna ispitivanja. Imali smo obilne padavine, voda je nadošla i zbog toga postoji sumnja da voda možda nije ispravna za piće. Zbog toga planiramo da obiđemo sva sela naše opštine, analiza je besplatna. Kada uzmemo uzorak prvo što primetimo je količina hlora koja se nalazi u vodi, evo ovde uzorak koji smo uzeli u vrtiću pokazuje da u litri vode ima 0,26 miligrama hlora, to nam ukazuje da ima dosta hlora i da je voda najverovatnije bakteriološki ispravna, ali želimo da budemo potpuno sigurni pa ćemo uzorke ispitati i u labaratoriji”, kazao je Maksimović.

Ustanove u kojima su uzorci vode već uzeti rezultate mogu očekivati za 24h ili najkasnije 48h.  Laboranti Vodovoda i službenici Opštine danas su obišli i vrtić “Petar Pan” u Lapljem selu.  Ivana Simijonović,  savetnik u vrtiću ističe da se deci ovde daje isključivo flaširana voda.

“U vrtiću “Petar Pan” se isključivo koristi flaširana voda za piće, kao i za kuvanje iz prostog razloga zato što nemamo podatak da li je gradska voda ispravna. Onog trenutka kada budemo dobili takav podatak verovatno ćemo početi da koristimo i tu vodu”, kazala je Simijonović.

Opština Gračanica u proseku dva puta godišnje sprovodi akciju ispitivanja gradske vode za piće, ali i mimo ovih akcija meštani ili predstavnici neke institucije ukoliko uoče bilo kakvu promenu, mogu to prijaviti Institutu za zdravstvo u Prištini ili Odeljenju za javne službe u opštini Gračanica.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane