Vesti

Opština Gračanica započela akciju ispitivanja vode za piće

U saradnji sa Regionalnom kompanijom za vodosnabdevanje Opština Gračanica je započela akciju uzimanja uzoraka vode za piće kojom se snabdevaju meštani ove opštine.
 • 23.04.2013
 • 20:06 h > 15:52 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1835
Opština Gračanica započela akciju ispitivanja vode za piće
(Foto KIM)Akcija ispitivanja vode pokrenuta je zbog obilnih padavina. Ispitivaće se gradska voda za piće u svim javnim istitucijama u opštini, odnosno u bolnicama, školama, vrtićima i ostalim institucijama koje se u međuvremenu budu javile.

Gligorije Maksimović, službenik za vanredne situacije u Opštini Gračanica KIM radiju je rekao da je akcija pokrenuta iz predostrožnosti.

“Opština redovno sprovodi ispitivanje vode dva puta godišnje, a po potrebi vršimo i vanredna ispitivanja. Imali smo obilne padavine, voda je nadošla i zbog toga postoji sumnja da voda možda nije ispravna za piće. Zbog toga planiramo da obiđemo sva sela naše opštine, analiza je besplatna. Kada uzmemo uzorak prvo što primetimo je količina hlora koja se nalazi u vodi, evo ovde uzorak koji smo uzeli u vrtiću pokazuje da u litri vode ima 0,26 miligrama hlora, to nam ukazuje da ima dosta hlora i da je voda najverovatnije bakteriološki ispravna, ali želimo da budemo potpuno sigurni pa ćemo uzorke ispitati i u labaratoriji”, kazao je Maksimović.

Ustanove u kojima su uzorci vode već uzeti rezultate mogu očekivati za 24h ili najkasnije 48h.  Laboranti Vodovoda i službenici Opštine danas su obišli i vrtić “Petar Pan” u Lapljem selu.  Ivana Simijonović,  savetnik u vrtiću ističe da se deci ovde daje isključivo flaširana voda.

“U vrtiću “Petar Pan” se isključivo koristi flaširana voda za piće, kao i za kuvanje iz prostog razloga zato što nemamo podatak da li je gradska voda ispravna. Onog trenutka kada budemo dobili takav podatak verovatno ćemo početi da koristimo i tu vodu”, kazala je Simijonović.

Opština Gračanica u proseku dva puta godišnje sprovodi akciju ispitivanja gradske vode za piće, ali i mimo ovih akcija meštani ili predstavnici neke institucije ukoliko uoče bilo kakvu promenu, mogu to prijaviti Institutu za zdravstvo u Prištini ili Odeljenju za javne službe u opštini Gračanica.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017