Vesti

Okupljanje Srba u Brđanima zbog izgradnje albanskih kuća

Nekoliko stotina Srba okupilo se danas u naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice, kako bi sprečili nameru grupe Albanaca da u tom delu naselja izgrade i obnove 25 kuća.
 • 04.10.2012
 • 21:50 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 2220
Okupljanje Srba u Brđanima zbog izgradnje albanskih kuća
kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

U te kuće, kako tvrde meštani, treba da se usele Albanci koji nikada nisu živeli tu i nije poznato ko je izdao dozvolu za gradnju tih kuća.

Sa okupljenim Srbima bio je i predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić koji je rekao da je to još jedna provokacija albanskih vlasti kako bi sa Kosovska Mitrovica destabilizovala, podigle tenzije i izazvali sukobi za koje bi bli okrivljeni Srbi.

"Cilj albanskih vlasti je da nasilno nasele Albance koji nikada nisu živeli u Kosovskoj Mitrovici i na taj način promene etničku strukturu severnog dela grada. Isti plan imali su i u selu Suvi Do gde su planirali da podele 138 opštinskih plačeva za izgradnju stanova i kuća Albancima iz dreničkog i srbičkog kraja", rekao je Pantić.

Posle jednosatnog protesta i odustajanja od zakazanog početka radova na obnovi kuća, Srbi su se razišli.

U naselju Brđani ima oko 150 kuća u kojima živi oko 2.000 Srba. Tu živi i oko 600 dece koja idu u osnovnu školu.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018