Vesti

Okrugli sto u medijskom izveštavanju o porodičnom nasilju

Nedostatak institucionane zaštite za žrtve porodičnog nasilja i medija koji se bave ovom problematikom predstavljaju jedan od najvećih  problema kada je u pitanju izveštavanje medija na temu rodne ravnopravnosti, složili su se učesnici okruglog stola održanog u Prištini.
 • 12.11.2012
 • 00:14 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1054
Okrugli sto u medijskom izveštavanju o porodičnom nasilju
Okrugli sto u Prištini (Foto KIM)

Agencija za rodnu ravnopravnost u saradnji sa UNDP-om organizovala je u Prištini okrugli sto sa urednicima pojedinih kosovskih medija na temu izveštavanja o nasilju na polonoj osnovi. Okrugli sto okupio je, osim predstavnika medija i predstavnike vlade Kosova i civilnog društva.

Predstavnici UNDP-a predstavili su izveštaj u vezi nasilja zasnovanog na polnoj osnovi prema kome je za četiri meseca istraživanja, počevši od marta ove godine, ustanovljeno da je u medijima na Kosovu iz svih kategorija ukupno objavljeno 102 članka i piloga o polnom nasilju, trgovini belim robljem i osnaživanju žena. Ukazano je da se vrlo malo, gotovo uopšte, ne govori o problemima LGBT populacije i da je uloga medija u tom procesu veoma važna.

Zamenica stalnog predstavnika UNDP-a,  Steliana Nedera,  kazala je da je zakonodavstvo na Kosovu dobro ali da je povećanje svesti među stanovništvom važnije.

„Zakoni nisu dovoljni jer je potrebna njihova potpuna implementacija. Promene se ne dešavaju sa usvajanjem zakonske regulative već povećanjem svesti, sprovođenjem strategije. Moramo dospeti do svake porodice kako bi spoznali problem i mogli da reagujemo“, rekla je Nedera.

Edona Hajrulahu , direktor Agencije za rodnu ravnopravnost Vlade Kosova kaže da postoji strategija protiv nasilja u porodici u cilju promena svesti u kosovskom društvu na duže staze.

„Potrebna je koordinacija svih, posebno je potrebna bolja saradnja sa medijima jer je rodna ravnopravnost jedan od glavnih uslova evropskih integracija“, rekla je Hajrulahu.

Predstavnici medija ukazali su na potrebu da se javno priča o porodičnom nasilju ali su istovremno istakli i potrebu formiranja usko specijalizovanih redakcija koje bi se bavile ovom problematikom.
„Medijima je potrebno upustvo o načinu izveštavanaj o nasilju u porodici. Potrebno je voditi računa o jeziku izveštavanja i praviti razliku između tragedije u porodici i nesporazuma“, rekao je za okruglim stolom Šefki Uka direktor nezavisne komisije za medije.

Žarko Joksimović, direktor kanala RTK na srpskom jeziku, kazao je da je problem u srpskim medijima što ne postoje redakcije koje se bave porodičnim nasiljem već to isključivo rade kako je kazao novinarske ekipe koje to rade „od konkursa do konkursa“.

„Srbi na Kosovu već 13 godina nemaju dnevni list na svom jeziku a opšte je poznato da se elektronski mediji uglavnom znatno manje bave temama kao što je rodna ravnopravnost ili rodno nasilje. U moru bezbednosnih nevolja, egzistencijalnih i političkih problema jedva da se i pominju nesreće običnih ljudi koji trpe nasilje“, kazao je Joksimović.

Nakon okruglog stola koji je organizovan danas u petak 16. novembra u Prištini će biti održana radionica za obuku novinara o načinu izveštavanja na temu porodičnog nasilja. I ovaj događaj podržaće UNDP kroz projekat „Inicijativa za sigurnost i bezbednost žena“.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018