Vesti

OEBS: Veći uticaj žena na pripremu opštinskih budžeta

Žene čine skoro polovinu stanovništva na Kosovu ali je njihova zastupljenost u opštinskim organima ispod 28 odsto. Ovo mora da se promeni, ističe šef OEBS-a na Kosovu Žan Klod Šlimberže.
OEBS: Veći uticaj žena na pripremu opštinskih budžeta
Žan Klod Šlimberže (Foto OEBS)

Kako je KIM radiju saopšteno iz ove misije Šlimberže je istakao da žene kao ravnopravni članovi društva moraju da imaju veći uticaj na pripreme opštinskih budžeta.

„Ravnopravno uključivanje muškaraca i žena u procese pripreme budžeta će pomoći opštinama da bolje odraze istinske prioritete svojih stanovnika, i doprinesu poštovanju načela rodne ravnopravnosti kao što je predviđeno zakonom“, rekao je on navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će OEBS podržati opštine da prikupe i analiziraju podatke o zastupljenosti rodova u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i službama socijalne zaštite.
 
Na osnovu ovih podataka, pripremiće se preporuke za rodno odgovornu pripremu opštinskih budžeta, navode iz ove misije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017