Vesti

OEBS osudio skrnavljanje jevrejskog groblja u Prištini

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu osudila je skrnavljenje jevrejskog groblja u Prištini i pozvala pravne organe da istraže taj akt, a lokalne organe da poprave pričinjenu štetu.
 • 03.12.2011
 • 18:41 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 550
OEBS osudio skrnavljanje jevrejskog groblja u Prištini
Jevrejsko groblje u Prištini (Foto slobodnaevropa.org)

Nacistički kukasti krstovi nacrtani su na većini od pedeset spomenika na Jevrejskom groblju u Prištini, sa porukom "Napolje Jevreji" na nepravilnom nemačkom jeziku na centralnom memorijalnom spomeniku, navodi se u saopštenju.

"Kao vodeća međunarodna organizacija koja se bavi ljudskim pravima na Kosovu, OEBS najoštrije osuđuje ovaj nečasan akt. Skrnavljenje i nanošenje štete na grobnicama jedne zajednice je uvreda i izraz mržnje", naglasio je sinoć vršilac dužnosti šefa misije Edvard Džozef.

Brza osuda od članova kosovske vlade je "ohrbrujući čin prema ovom udarcu demokratiji na Kosovu", ocenio je Džozef, dodajući da je nada OEBS-a da će pravosudni organi isto tako odgovorno delovati privođenjem počinilaca pred lice pravde, kao i da će opština brzo ukloniti simbole mržnje koje su počinioci ostavili.

"OEBS se zalaže za toleranciju, koegzistenciju i međusobno poštovanje. Nećemo oklevati da pozivamo na pravdu svaki put kada te norme budu ugrožene", najavio je Džozef, a preneo Tanjug.

U saopštenju se podseća da je mandat misije OEBS na Kosovu zaštita ljudskih prava, kao i izgradnja demokratije i razvoj javne bezbednosti.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017