Vesti

Odbornici opština sa severa: Ne priznajemo granicu sa Srbijom

Odbornici skupština opština na severu Kosova zaključili su na zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici da neće prihvatiti uspostavljanje granice prema centralnoj Srbiji, što se, kako su naveli, predviđa sprovođenjem sporazuma sa Prištinom.
 • 29.11.2012
 • 00:14 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 929
Odbornici opština sa severa: Ne priznajemo granicu sa Srbijom
Sednica odbornika SO sa severa (Foto tanjug.rs)

"Opštine i građani sa severa Kosova i Metohije ostaju dosledni u stavu da ne prihvate uspostavljanje granice sa Republikom Srbijom na Jarinju i Brnjaku", navodi se u zaključima sa sednice odbornika iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

"Tehnički protokol za implementaciju Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, i insistiranje za njegovu primenu na Jarinju, a kasnije i na Brnjaku, upućuje na zaključak o pokušaju ponovne prevare srpskog naroda", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da je "očigledno da se traži direktno priznanje teritorijalnog integriteta kvazi države Kosovo, a ne nastavak dijaloga i traženje trajnih rešenja za otvorena pitanja između Srba i Albanaca".

"Pre primene ovog Sporazuma neophodna je ocena Ustavnog suda Srbije o ustavnosti postignutih sporazuma iz Brisela i donetih uredbi za njihovo sprovođenje", zaključili su odbornici.

Oni su podržali stav predsednika četiri opštine da su neophodne "čvrste, pisane garancije da će građani imati punu slobodu kretanja preko prelaza Jarinje i Brnjak, da mogu slobodno koristiti lična
dokumenta koje izdaje Republika Srbija, registarske tablice, kao i da se roba namenjena za sever KiM neće cariniti i oporezivati od strane i za račun Prištine".

Pre zaključaka, predsednici opština su upoznali odbornike sa ishodom razgovora koje su juče u Beogradu imali s predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018