Vesti

Odblokirani putevi na severu Kosova

Putevi na severu Kosova opet su prohodni, nakon što su Srbi uklonili barikade na putu Zubin Potok-Zvečan, a vojnici KFOR-a se povukli i oslobodili put u Jagnjenici i Žerovnici.
 • 08.03.2012
 • 23:57 h
 • Kontakt Plus
 • komentara:
 • pregleda: 811
Odblokirani putevi na severu Kosova
(Foto arhiva KIM)

Predstavnici EU izrazili su žaljenje zbog blokade vozila EULEKS-a na severu pokrajine, dok su predstavnici KFOR-a istakli da žele bezuslovnu slobodu kretanja za sve na Kosovu.

Portparol KFOR-a Uve Novicki izjavio je Kontakt Plus radiju da je današnja akcija KFOR-a, blokada saobraćaja u Jagnjenici, bila odgovor na blokadu konvoja EULEKS-ovih vozila koja se uputila ka prelazu Jarinje. Novicki je naglasio da “sloboda kretanja važi za sve, uključujući i EULEKS i KFOR i to na bezuslovan način”.

Specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar  izjavio je za KPR da žali zbog blokade EULEKS-ovih vozila.

„Nadamo se da će biti sve manje tih blokada i da će se omogućiti EULEKS-u da radi svoj posao i da ćemo sa aktivnostima EU, naše kancelarije ovde i EULEKS-a dokazati da smo tu da pomognemo ljudima, da dovedemo ruku pravde svuda na Kosovu i da nismo protiv ljudi na severu već da smo tu da im pomognemo da im bude bolje”, rekao je Žbogar.

Kolonu EULEKS-ovih vozila lokalni Srbi zaustavili su i danas na putu Zvečan-Zubin Potok u selu Banov Do na severu Kosova. Nakon dvočasovnog zadržavanja kolona od šest vozila EULEKS-a, koja je bila u pratnji KFOR-a, vratila se u pravcu Jagnjenice u opštini Zubin Potok.

Predstavnici lokalnih Srba koji su razgovarali sa međunarodnim vojnicima, rekli su da je dogovoreno da o slobodi kretanja za EULEKS, njihovi politički predstavnici razgovaraju sutra u Zvečanu sa predstavnicima KFOR-a.

Srbi su put koloni vozila EULEKS-a preprečili sa balvanima, a odmah nakon ove blokade u Jagnjenici je KFOR blokirao saobraćaj na putu Zvečan-Zubin Potok, koji je nakon deblokade u Banovom Dolu takođe oslobođen za saobraćaj.

Pre dva dana u Zupču lokalni Srbi su zaustavili vozila EULEKS-a koja su se kretala prema administrativnom prelazu Brnjak.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017