Vesti

Obustavljena nastava u školama centralnog Kosova

Direktori osnovnih i srednjih škola na centralnom Kosovu, kojima je voda zbog neplaćenih računa isključena, odlučili su da obustave nastavu dok se pitanje vodosnabdevanja ne reši.
  • 03.09.2012
  • 03:13 h > 03:22 h
  • komentara:
  • pregleda: 2296
Obustavljena nastava u školama centralnog Kosova
Foto KIM

Školska godina počela je danas za oko 25.000 đaka na centralnom Kosovu.

Međutim, direktori škola u kojima je, zbog dugovanja od po nekoliko hiljada evra, voda isključena krajem prošle školske godine, dogovorili su se da prekinu izvođenje nastave zbog mogućnosti izbijanja epidemije neke od zaraznih bolesti.

Savetnik u Ministarstvu prosvete Republike Srbije Dušan Maksimović izjavio je za KIM radio da je na sastanku, kome je na zahtev direktora prisustvovao, konstatovano da u školama bez vode trenutno ne postoje adekvatni uslovi za uspešno izvođenje vaspitno-obrazovnog rada.

„Puno je dece a higijena zbog nedostatka vode ne može biti na zadovoljavajućem nivou.
Kako bi sprečili epidemiju, direktori osnovnih i srednjih škola su uputili zahtev Ministarstvu prosvete Republike Srbije. Ono je usvojilo naš zahtev i donelo odluku da se nastava na izvodi sve dok pitanje vode ne bude rešeno.

Nastava je danas obustavljena u školama  u Lapljem Selu, Gračanici, Sušici i Preocu.

U Lapljem Selu ne rade osnovna škola, srednja ekonomska i gimnazija.  U Gračanici je zatvorena osnovna škola, srednja medicinska, gradjevinsko-saobraćajna i muzička škola, kao i istureno odeljenje  Prirodno-matematicckog fakulteta.

U Sušici, kod Gračanice ne rade osnovna škola i elektrotehnička škola, dok je u Preocu zatvorena osnovna škola i mašinska škola.

U ostalim školama na centralnom Kosovu nastava će biti nesmetano izvođena.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
  • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018