Obnovljen živopis crkve Sv. Đorđa – Runovića u Prizrenu

Zahvaljujući velikom umeću grčkih konzervatora restaurirane su freske stare crkve Svetog Đorđa - Runovića u Prizrenu, teško oštećene u Martovskom pogromu 2004. godine. Ceo proces obnove uništenih svetinja prizrenskog kraja odvija se pod okriljem Eparhije raško-prizrenske i po blagoslovu episkopa Teodosija.

Podeli ovaj članak sa:
  • (Foto Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli)

Raseljeni Prizrenci s paznjom prate aktivnosti svoje crkve  i, u skladu sa svojim mogućnostima, podržavaju i pomažu obnovu svetinja koje im vraćaju nadu u povratak u svoj grad.

“Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena”, objavilo je na svom sajtu da su freske ove stare crkve koju je obnovila Eparhija još jednom pokazale svu raskoš srpske srednjevekovne umetnosti.

“Urađena je lepa stvar, jer je ta crkva starija od saborne crkve Sv. Đordja koja se nalazi u centru Prizrena. Crkva Svetog Đorđa - Runovića potiče još iz 14. veka, nalazi se u dvorištu saborne crkve i to je bilo mesto okupljanja Srba do izgradnje nove crkve Sv. Đorđa”, kaze Bojan Babic predsednik “Društva prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena”.  "Drustvo" promovise ideju obnove i radi na obnovi svetinja.

“Naše udruženje je uradilo mnogo toga u toku prošle godine. Obnovili smo crkvu Svetih Vrača u prizrenskoj Potkaljaji. To je crkva koja je bila pred rušenjem, ona je sada spašena. Ovih dana krećemo sa obnovom crkve Sv. Nikole koja je narodu poznata kao crkva Sv. Nikole – Rajkova a koja je u najtežem stanju. Ta crkva je  minirana 1999. godine, mi ovih dana krećemo u raščišćavanje kako bi je očuvali barem do početka obnove. Pokrenuli smo i obnovu odnosno sređivanje platoa ispred crkve Svetog Spasa, takođe u prizrenskom delu Potkaljaje i još dosta toga”, kaže Babić.

“Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena”, postoji od juna 2004. godine. Cilj udruženja je obnova svetinja, pomoć monastvu Eparhije raško-prizrenske i održavanje aktivne veze između raseljenih Srba i njihovog zavičaja.


Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane