Vesti

Objavljena Uredba o kancelariji za KiM

Uredba Vlade Srbije o osnivanju kancelarije za Kosovo i Metohiju objavljena je u novom broju Službenog glasnika.
 • 04.08.2012
 • 19:07 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1229
Objavljena Uredba o kancelariji za KiM
(Foto vesti-online)

U Uredbi o Kancelariji za Kosovo i Metohiju se navodi da se njom osniva ta kancelarija kao služba vlade i određuje njen delokrug, uređenje i druga pitanja značajna za njen rad.

U njen delokrug, precizira se u Uredbi, spada vršenje stručnih poslova za potrebe vlade i nadležnih ministarstava koji se odnose na: funkcionisanje institucija Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, obrazovanje, zdravstvo, socijalnu politiku, kulturu, infrastrukturu, sistem lokalne samouprave i telekomunikacije u srpskim područjima Kosova i Metohije...

Kancelarija obavlja stručne poslove za vladu i ministarstva koji se odnosi i na delovanje Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Kosova i Metohije; obnovu i zaštitu duhovnog i kulturnog nasleđa, finansijsku, pravnu, tehničku i kadrovsku pomoć u svim oblastima značajnim za Srbe i druge nealbanske zajednice na teritoriji Kosova i Metohije, saradnju s Komesarijatom za izbeglice u delu koji se odnosi na interno raseljena lica sa Kosova i Metohije.

Takođe u delokrugu je i vršenje stručnih poslova za potrebe vlade i nadležnih ministarstava koji se odnose na saradnju s civilnom i vojnom misijom Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK i KFOR) na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti broj 1244.

Glavni odbor Srpske napredne stranke odlučio je ranije da šef kancelarije za Kosovo i Metohiju bude predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.
Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017