Vesti

Obeležena godišnjica Bogoslovije u Prizrenu

Prizrenska Bogoslovija „Svetog Kirila i Metodija“ proslavila je danas 140 godina od svog postojanja. Tom prilikom u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu služena je sveta arhijerejska liturgija.
 • 24.05.2013
 • 02:33 h
 • Opština Gračanica
 • komentara:
 • pregleda: 2225
Obeležena godišnjica Bogoslovije u Prizrenu
Sa današnje liturgije (Foto OG)

Povodom dana Svetog Kirila i Metodija, u Prizrenu je danas proslavljena 140 godišnjica prizrenske Bogoslovije, koja sa ponosom nosi ime ovih svetitelja. Tim povodom je u hramu svetog Đorđa u Prizrenu služena sveta arhijerejska liturgija koju je pored episkopa raško-prizrenske eparhije Teodosija služio i vikarni episkop remezijanski Andrej Ćilerdžić, pomoćnik srpskog patrijarha Pavla.

Liturgiji su pored stotinak vernika prisustvovali rektor cetinjske Bogoslovije sa vernicima sa Cetinja, vernici pravoslavne arhiepiskopije iz Tirane, učenici i profesori prizrenske Bogoslovije.

Liturgiju su prisustvovali i predstavnici Opštine Gračanica.

„Zaista mi je srce ispunjeno radošću i danas, kao i mnogo puta, ovde u ovom mučeničkom gradu Prizrenu i mogu slobodno da kažem našoj mučeničkoj Bogosloviji, koja je danas napunila 140 godina svoga nastanka, koja je iznedrila mnogo slavnih profesora, patrijarha, episkopa, sveštenika naše crkve i koja je retko u svojoj istoriji prestajala sa radom. Danas imamo drugu generaciju koja ove godine uspešno završava Bogosloviju, tako da se ona obnavlja fizički i duhovno, ali i mi, braćo i sestre, zajedno sa njom i zaista je današnja slava veliki praznik za nas“, rekao je episkop Teodosije nakon liturgije.

U svojoj besedi vikarni episkop remezijanski Andrej Ćilerdžić preneo je najsrdačnije pozdrave i blagoslov patrijarha srpskog Irineja vernicima sa Kosova i članova Svetog arhijerejskog sabora.
Prizrenska Bogoslovija podignuta 1871. godine, bila je prva srednja bogoslovsko-učiteljska škola u staroj Srbiji i do 1999. godine, kada je privremeno izmeštena u Niš, nikada nije prekidala sa radom.

Bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“ prestala je da sa radom u junu 1999. odmah nakon doslaska snaga KFOR-a na Kosovo i Metohiju. Tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi isterani iz svojih domova. U martovskom pogromu 2004. komleks zgrada je zapaljen i uništen.

Septembra 2011. godine Bogoslovija u Prizrenu obnovila je rad.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017