O. Ivanović: Moramo promeniti odnos prema radu

“Kandidatura je usputna stanica do momenta kada će Srbija postati punopravna članica EU. U međuvremenu, moraćemo mnogo toga da promenimo i da od Srbije napravimo efikasniju, uređeniju i ekonomski jaču zemlju”, izjavio je za KIM radio Oliver Ivanović.

Podeli ovaj članak sa:
  • Oliver Ivanovic (Foto KIM)

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović izjavio je, komentarišući vest o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, da samo ekonomski i politički jaka država može da brine za svoje stanovništvo.

“Takva Srbija moći će da brine i o svom stanovništvu i na Kosovu i Metohiji i da do kraja vodi jednu veoma tešku bitku”.

On je kazao da prijem Srbije u EU zavisi od promena i reformi koje se moraju desiti ali i do, kako je rekao, promena odnosa prema radu, veće odgovornosti prema državi ali i veće odgovornosti države prema nižim socijalnim slojevima.

“Potpuno uređena zemlja u pravnom i političkom smislu, zemlja koja ima jake instrumente za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, u kojoj ima slobode govora, je poželjan partner. Ako mi postignemo te promene, bez obzira u kom se odnosu prema EU nalazimo, takva zemlja će biti poželjan partner za dobijanje punopravnog članstva.  Mi se moramo urediti zbog nas a EU nam na tom putu mora pomoći da to uređivanje i stvaranje jedne moderne i savremene državne administracije prođe što bezbolnije”, kazao je Ivanović.

On smatra da je eventualno pokretanje izrade studije izvodljivosti za Kosovo ustupak kosovskim Albancima koji, kako je kazao, imaju “romantičnu predstavu o tome kako država treba da izgleda”. Ivanović kaže da će kosovskim vlastima primer Srbije poslužiti da uvide stvarne probleme i poteškoće koje će morati da prevaziđu.

“Njihovi ozbiljni problemi na Kosovu su istovremeno i naši problemi jer ja to ne mogu da posmatram odvojeno a to su konstantna politička nestabilnost, slabe institucije, loša vladavina prava, nedostatak pravne i političke sigurnosti, potpuno neuređno privredno okruženje i konačno loša infrastruktura i putevi i struja i železnica i telekomunikacije. U takvim uslovima nema investicija. I ono što je još jako bitno radne snage ima puno, ona je jako jeftina  ali nije stručna. Jeftine radne snage ima i na drugim mestima i to je ono što nikog neće privući da na Kosovo investira”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

On je dodao da ta dugoročna politička nestabilnost, koja traje na Kosovu može u budućnosti biti opsana po sve pa i  po Srbe.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane