Novica Sovrlić predsednik Književnog društva

Pesnik Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice izabran je za predsednika Književnog društva Kosova i Metohije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Novica Sovrlić (Foto umetnostživota.com)

Na Skupštini društva održanoj u Kosovskoj Mitrovici Sovrlić, dosadašnji sekretar, dobio je poverenje većine članova i na ovom mestu naledio pesnika Milana Mihajlovića.

U svom pozdravnom govoru on je naglasio da je Književno društvo u proteklom periodu preživelo teške trenutke i da je opstalo kao značajan činiliac u očuvanju srpske kulture na Kosovu i Metohiji.

"Osnovni plan je da sačuvamo, unapredimo i povećamo značaj Književnog društva. Moramo voditi računa o svojim članovima, kako na Kosovu i Metohiji, tako i onih koji su raseljeni po centralnoj Srbiji i Crnoj Gori. Jasno je da to nije lako, ali je posebna čast služiti najboljima u jednom društvu i narodu", izjavio je Sovrlić nakon izbora.

Skupština je jednoglasno prihvatila izveštaj o radu koji je podneo odlazeći predsednik Milan Mihajlović.

Profesorica Filozovskog fakulteta dr Danica Andrejević, koja je predsedavala Skupštini, zahvalila se dosadašnjem predsedniku Milanu Mihajloviću, i istakla da bez njegovog ličnog zalaganja i truda Književno društvo ne bi moglo da se pohvali brojnim manifestacijama, nagradama i izdanjima novih knjiga.

"U narednom periodu, pred institucijama naše države, kao i pred Udruženjem književnika Srbije čiji je ogranak Književno društvo KiM, nalazi se problem rešavanja osnovnih materijalnih uslova za normalan rad ove institucije, koja po svom radu zaslužuje mnogo više pažnje nego do sada", kazala je dr Danica Andrejević.

Za novog sekretara izabrana je Vidosava Arsenijević, a Upravni odbor je odlukom Skupštine proširen za još dva člana kako bi se, zbog specifičnih uslova rada i izdvojenosti, u rad društva uključio veći broj pisaca.

Novi predsednik Književnog društva KiM Novica Sovrlić rođen je 1956. godine u Kosovskoj Mitrovici, objavio je knjige pesama: "Zemlja stričeva", "Čatac", "Nisi ista" i zbirku pripovedaka "Jelisavetin lakat". Nagrađivan je i živi u Kosovskoj Mitrovici.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane