Vesti

Novica Sovrlić predsednik Književnog društva

Pesnik Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice izabran je za predsednika Književnog društva Kosova i Metohije.
 • 06.09.2013
 • 20:27 h > 20:32 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2913
Novica Sovrlić predsednik Književnog društva
Novica Sovrlić (Foto umetnostživota.com)

Na Skupštini društva održanoj u Kosovskoj Mitrovici Sovrlić, dosadašnji sekretar, dobio je poverenje većine članova i na ovom mestu naledio pesnika Milana Mihajlovića.

U svom pozdravnom govoru on je naglasio da je Književno društvo u proteklom periodu preživelo teške trenutke i da je opstalo kao značajan činiliac u očuvanju srpske kulture na Kosovu i Metohiji.

"Osnovni plan je da sačuvamo, unapredimo i povećamo značaj Književnog društva. Moramo voditi računa o svojim članovima, kako na Kosovu i Metohiji, tako i onih koji su raseljeni po centralnoj Srbiji i Crnoj Gori. Jasno je da to nije lako, ali je posebna čast služiti najboljima u jednom društvu i narodu", izjavio je Sovrlić nakon izbora.

Skupština je jednoglasno prihvatila izveštaj o radu koji je podneo odlazeći predsednik Milan Mihajlović.

Profesorica Filozovskog fakulteta dr Danica Andrejević, koja je predsedavala Skupštini, zahvalila se dosadašnjem predsedniku Milanu Mihajloviću, i istakla da bez njegovog ličnog zalaganja i truda Književno društvo ne bi moglo da se pohvali brojnim manifestacijama, nagradama i izdanjima novih knjiga.

"U narednom periodu, pred institucijama naše države, kao i pred Udruženjem književnika Srbije čiji je ogranak Književno društvo KiM, nalazi se problem rešavanja osnovnih materijalnih uslova za normalan rad ove institucije, koja po svom radu zaslužuje mnogo više pažnje nego do sada", kazala je dr Danica Andrejević.

Za novog sekretara izabrana je Vidosava Arsenijević, a Upravni odbor je odlukom Skupštine proširen za još dva člana kako bi se, zbog specifičnih uslova rada i izdvojenosti, u rad društva uključio veći broj pisaca.

Novi predsednik Književnog društva KiM Novica Sovrlić rođen je 1956. godine u Kosovskoj Mitrovici, objavio je knjige pesama: "Zemlja stričeva", "Čatac", "Nisi ista" i zbirku pripovedaka "Jelisavetin lakat". Nagrađivan je i živi u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018