Vesti

Novi sastanak Ivice Dačića i Hašima Tačija

U Briselu se danas održava treći sastanak u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.
 • 04.12.2012
 • 17:50 h
 • izvor: B92, Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1306
Novi sastanak Ivice Dačića i Hašima Tačija
Prethodni sastanak u Briselu (Foto EU)

"Kao i ranijih puta, domaćin sastanka će biti visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, a dve strane će predstavljati premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači", navela je Maja Kocijačič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Sastanak će se nadovezati na razgovore vođene 19. oktobra i 7. novembra i biće prilika da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa dve strane, istaknuto je u saopštenju.

Dačić i Tači razgovaraće večeras o integrisanoj kontroli prelaza. Dijalog će se, kako Tanjug nezvanično saznaje, voditi tokom radne večere, kao i tokom prethodnog susreta u novembru.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio da je sastanak Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton od ključnog značaja za dobijanje datuma za početak pregovora s EU. On je rekao da neće biti novih uslova niti iznenađenja kada su u pitanju zahtevi koje treba ispuniti i naglasio da treći sastanak Dačića i Tačija dolazi u pravo vreme.

Takođe, izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin izjavio je, predstavljajući izveštaj EP o Srbiji, da je Srbija značajno napredovala u evrointegracijama i da je datum otpočinjanja pregovora "na dohvat ruke". On je kao najpozitivnije dostignuće naveo napredak koji je Srbija ostvarila u odnosima sa Kosovom i posebno pomenuo nastavak "istorijskog dijaloga dva premijera", primenu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i sporazuma o regionalnim skupovima.

Glavna tema razgovora biće sporazum o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, čija probna primena treba da počne 10. decembra na prelazima Jarinje, Merdare i Končulj. Sporazum je postignut tokom tehničkog dijaloga u martu ove godine, a njegovu primenu su dosad usaglašavali predstavnici radnih grupa u seriji odvojenih sastanaka.

Podsetimo, nova runda tehničkog dijaloga, tokom koje je Beograd zastupao Dejan Pavićević, a Prištinu Edita Tahiri, održana je juče u Briselu. Na tom sastanku postignut je dogovor o pitanjima vezanim za Sporazum o zajedničkom upravljanju prelazima sa Kosovom, koji treba da počne da se primenjuje 10. decembra.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018