Vesti

Novi pozivi za priznanja nezavisnosti Kosova

Ministarstvo inostranih poslova Kosova saopštilo je da je Ministarski savet Organizacije islamske saradnje (OIS) u Džibutiju usvojio rezoluciju kojom poziva zemlje članice te organizacije da priznaju nezavisnost Kosova.
 • 18.11.2012
 • 18:56 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 940
Novi pozivi za priznanja nezavisnosti Kosova
Priština (Foto arhiva KIM)

U saopštenju se navodi da je Ministarski savet tim dokumentom, usvojenim u juče, pozdravio progres na Kosovu u pet godina stvaranja državnosti i da je ocenio da je Kosovo demonstriralo napredak u jačanju demokratije i vladavine zakona, kao i da je "donelo mir i stabilnost ne samo Kosovu već i regionu".

Sponzori rezolucije bili su Turska i Albanija, ali je za njeno usvajanje snažno lobirao i ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj, koji se tokom zasedanja sastao sa velikim brojem ministara zemalja članica organizacije.

Hodžaj, koji je i uoči ovog skupa prethodnih dana najavljivao da će zatražiti priznavanje Kosova, u obraćanju na konferenciji taj zahtev je ponovio i ministrima zemlja članica OIS. Inače, OIS čini 57 država članica od kojih je Kosovo priznalo 30 država.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018