Vesti

Novi komandant u italijanskoj bazi KFOR-a

Komandant KFOR-a Folker Halbauer postavio novog komandanta u bazi Vilađo Italija kod Peći, čiji vojnici obezbeđuju manastire Pećku Patrijršiju i Visoke Dečane.
 • 16.11.2012
 • 02:25 h > 02:53 h
 • izvor: Radio Goraždevac
 • komentara:
 • pregleda: 1089
Novi komandant u italijanskoj bazi KFOR-a
Foto Raio Gorazdevac

Multinacionalna brigada KFOR-a zapad, koju predvodi Italijanski kontigent, dobila je novog komandanta.

Komandant KFOR-a Folker Halbauer odlikovao je odlazećeg komandanta italijanskog pukovnika Sebastijana Longa i dužnost komande nad multinacionalnom brigadom zapad predao pukovniku  Ačencu Točiju, prenosi Radio Goraždevac.

“Siguran sam da je za mnoge od vas ovo značajan dan jer neki od vas odlaze kući, a neki učestvuju u sprovođenju nastavka misije”, kazao je Halbauer.

Odlazeći komandant Italijanski Pukovnik Sebastijano Longo je  predstavio postignute rezultate. Kao najveće istakao je zaštitu Pećke Patrijaršije i Visokih Dečana, infrastrukturne projekte i saradnju sa bezbednosnim snagama Kosova.

“Želim da izrazim duboku zahvalnost lokalnim vojnim i verskim  predstavnici što su u svakom trenutku bili dostupni tokom proteklih meseci u kojima smo naporno radili. Najveću zahvalnost dugujem onima koji su odabrali put dijaloga tolerancije i saradnje, dijaloga koji sam uvek trazio i smatrao ga jedinim putem da se reše problemi”, kazao je odlazeći komandant Longo.

Podsekretar Italijanskog ministarstva odbrane Đanluiđi Magri, koji je takođe prisustvovao svečanosti primopredaje dužnosti, rekao je da je očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu strateski vazno za ekonomski i socijalni razvoj i da je u tom cilju važno uputiti poruku mira.

U Italijanskoj bazi KFOR-a prisutni su bili i lokalni i verski predstavnici iz regiona Peći.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018