Vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica

Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
 • 15:47 h
 • izvor: Kim
 • komentara:
 • pregleda: 1669
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Instalirana velika maska kao podsetnik građanima da treba da ih nose (Foto Kim)

Kampanju su zajendički pokrenuli UNDP, Britanska ambasada sa Ministarstvom zdavlja i Institutom za javno zdravlje, a cilj je da se stanovništvo još jednom upozori na opasnost od virusa i podseti na neophodnu prevenciju od virusa.

Koordinatorka UN-a za razvoj Urlike Ričardson navela je da će do dolaska vakcine na Kosovo proći još dosta vremena, te da je zbog toga bitno nastaviti sa primenom postignutih mera i ponašanja tokom pandemije.

„Ako smo disciplinovani možemo sačuvati ljudske živote, jer ovo je trenutak kada možemo spasiti živote drugih i moramo biti disciplinovani i imati još strpljenja. Cilj ove kampanje je da nas podseti da je za vakcinu potrebno još dosta vremena. U međuvremenu moramo biti disciplinovani i da svi podržavamo jedni druge“, istakla je Ričardson.

Ministar zdravlja Armend Zemaj je kazao da ova kampanja predstavlja razvijanje svesti o kovidu. On je kazao da je naredni period posebno rizičan zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika.

„Možemo slaviti dostojanstveno, ali disciplinovano, da slavimo umereno u porodičnim krugovima. Ovo je drugačija godina, pod čudnim smo okolnostima, ali sa zajedničkim angažovanjem sa međunardnim partnerima mi se borimo. Ja vas pozivam da slavimo oprezno na kraju godine, kao civilizovani narodi i države“, rekao je Zemaj.

Podsećajući na rast broja zaraženih i preminulih od posledica kovida-19 kako na Kosovu, tako i u svetu, britanski ambasador Nikolas Abot je kazao da je veoma zabrinut, te je pozvao građane na veću brigu o sebi i drugima.

„Na pragu smo praznika kada ćemo slaviti i biti u krugu porodice i prijatelja. Međutim, morate imati na umu da svi moramo biti veoma pažljivi i da moramo da se brinemo jedni o drugima jer ovo nije obična godina. Molimo vas poštujte sve mere kako bi zaštitili vaše zdravlje. U međuvremenu, želim Vam srećan Božić i Novu godinu“, kazao je Abot.

Slične poruke čule su se i od Nasera Ramadanija iz Nacionalnog insituta za javno zdravlje. On je takođe pozvao građane da se pridržavaju socijalne distance, vode računa o ličnoj higijeni i obavezno nose maske.

„Jednostavno je ali moramo promeniti naše ponašanje“, kazao je on.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018