Vesti

Nojkić: Zajednica opština za sve Srbe

„Ukoliko zajednica srpskih opština podrazumeva sve opštine na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim stanovništvom onda je to rešenje koje će zadovoljiti sve Srbe“, kaže Ranđel Nojkić.
 • 04.03.2013
 • 20:40 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1361
Nojkić: Zajednica opština za sve Srbe
Ranđel Nojkić (Foto arhiva KIM)

Predsednik Pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove (SPO) za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić veruje da će Dačić i Tači postići dogovor oko formiranja zajednice srpskih opština na KiM.

Nojkić za Radio KIM ističe da je bitno da zajednica obuhvati sve opštine u kojima Srbi čine većinu jer, kako je kazao, ukoliko se rešava samo problem Srba na severu onda će takvo rešenje ići na štetu onih koji žive južno od Ibra.

„Očekujem da će se postići kompromisno rešenje koje će zadovoljiti sve. S obzirom da svi insistiruju na dijalogu i kažu da dijalog nema alternativu i da evropskim integracijama Srbije na pukt ka EU ne predstavlja nikakavu prepreku, nadam se da će ovog puta i Beograd i Priština shvatiti realnost i pronaći rešenje“, kazao je Nojkić.

Nojkić  je prisustvo predstavnika Srba u kosovskoj delegaciji ocenio kao dobro i značajno.

„To znači da Srbi koji rade u institucijama Prištine prihvataju odgovornost i oni će zapravo svojim prisustvom biti garant da se nađe kompromisno rešenje za sve Srbe na Kosovu“, kazao je Nojkić.

U Briselu je bilateralnim susretima šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton sa kosovskim premijerom Hašimom Tačije, a potom i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem počela šesta runda dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Evropske komisije.

Zatim će se razgovori, čija je glavna tema osnivanje zajednice srpskih opština, nastaviti utroje. Beograd traži da ta zajednica ima zakonodavnu vlast i izvršna ovlašćenja, što Priština odlučno odbija.
Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017