Njujork: Razmatranje Ban Ki Munovog izveštaja o KiM

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sutra će biti održana sednica na kojoj će biti razmotren najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu i Metohiji, a u okviru rasprave i aktivnosti specijalnog tima za istragu o navodima o trgovini ljudskim organima.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ban Ki Mun (Foto Freshcyprus)

Stavove Srbije na ovoj sednici će zastupati šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

U izveštaju generalnog sekretara svetske organizacije Ban Ki Muna, u koji je Tanjug imao uvid, ocenjeno je da potencijalno nestabilna situacija na Kosovu utiče na dijalog Prištine i Beograda, kao i na razgovore o evropskoj perspektivi čitavog regiona.

Ban je u izveštaju, koji obuhvata period od 16. oktobra prošle do 15. januara ove godine, istakao da iako je došlo da smanjenja tenzija u poslednjem periodu on ostaje zabrinut zbog nestabilne situacije i stalnog rizika od provokacija i eskalacija međuetničkih tenzija.

Situacija na severnom Kosovu je i dalje napeta, prvenstveno zbog akcija koje su tokom prethodnog perioda preduzimali Priština, kosovski Srbi i Beograd, navedeno je u izveštaju.

Savet bezbednosti će u okviru redovne rasprave o situaciji u pokrajini saslušati i izveštaj o radu EULEKS-a, uključujući i aktivnosti specijalnog istražnog tima na čijem je čelu američki tužilac Klint Vilijamson.

Vilijamson nije mogao da precizira fazu u kojoj se trenutno nalazi istraga o trgovini ljudskim organima koju je u svom izveštaju opisao izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, ali je rekao da će, s obzirom na složenost predmeta i njegov međunarodni aspekt, biti potrebno dosta vremena da se ona okonča.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane