Vesti

Nikolić nudi Albancima da žive kao Nemci u Belgiji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je potrebno postići nacionalni konsenzus o Kosovu i da namerava da razgovara i s predstavncima vlade i opozicije, kao i Srba i južno i severno od Ibra, jer želi da "Srbija konačno zauzme stav (o tome) šta želi".
 • 03.08.2012
 • 18:09 h
 • Beta
 • komentara:
 • pregleda: 876
Nikolić nudi Albancima da žive kao Nemci u Belgiji
Tomislav Nikolić (Foto Tanjug)

Nikolić je u intervjuu za današnje izdanje lista "Danas" rekao da će kosovskim Albancima ponuditi suštinsku autonomiju da "žive kao Nemci u Italiji ili Nemci u Belgiji".

On je rekao i da je "Evropa spremna za ulazak Srbije" i da ne očekuje dodatne uslove za utvrđivanje datuma za otpočinjanje njenih pristupnih pregovora sa EU, ali da nije "preveliki optimista" da će se to desiti ove godine.

Predsednik Srbije je rekao da se zalaže za postizanje "nacionalnog konsenzusa" o Kosovu zato što o suštinskim pitanjima "od nacionalnog interesa" treba postići saglasnost, iznad pojedinačnih i stranačkih interesa.

Dodao je da o "nacionalnom konsenzusu" o Kosovu želi da razgovara sa svima koji u Skupštini imaju predstavnike, s članovima Vlade, a potom i opozicije, SANU, Crkve, značajnijim privrednicima.

"Planiram da okupim predstavnike lokalnih samouprava južno od Ibra, hoću sa njima da razgovaram zato što je njihov status drugačiji od severa. Želim da Srbija konačno zauzme stav šta želi", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da "vlada svakako nema obavezu, niti će biti prozivana zbog toga što neće da sprovede nešto o čemu postoje različita tumačenja" kakvo je pitanje predstavljanja Kosova.

"Organizatori skupova počinju da pišu samo Kosovo s fusnotom, a ni u dokumentima se više ne pojavljuje fusnota u kojoj se opisuje šta je Kosovo. Vlada Srbije je, zbog toga, iako je prihvatila sporazum, odlučila da naši predstavnici napuste svaki sastanak na kojem Kosovo nije propisno obeleženo. Šta mi sad radimo: nas nema na tim sastancima, čime je Srbija na gubitku jer gubi korak sa savremenim događanjima i trendovima u svetu", rekao je Nikolić.

Na pitanje šta kao predsednik Srbije nudi kosovskim Albancima, Nikolić je rekao "ponuda je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN - suštinska autonomija".

"Predložiću, kad se budemo dogovorili, da žive kao Nemci u Italiji ili Nemci u Belgiji. Bez odluke Nemaca, nema odluke belgijskog parlamenta. Zar je to malo? Zašto da budu država, to je toliko
besmisleno. Neki su mi u Londonu rekli da na Olimpijadi učestvuju Kina, Kineski Taipei, Kineski Honkong, ja sam im odgovorio da, ako se prištinske institucije prijave kao srpsko Kosovo, mogu da učestvuju na Olimpijskim igrama", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li je "evrofanatik", kako ga je opisao premijer Ivica Dačić, Nikolić je rekao da tu izjavu treba posmatrati s aspekta da se vladajuća koalicija, "pored mnogih suprotnih stavova", okupila "oko jedne zajedničke ideje".

"Ja nisam fanatik ni u čemu. Mislim da normalan, obrazovan čovek, erudita, ne može da bude fanatik. Fanatizam nije dobar i mene nemojte u tome da tražite. Imam potpuno realan odnos prema EU, znam koliko nam je potrebna i koliko možemo da učinimo da joj se pridružimo", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da Srbija zbog kriminala, korupcije, loše izvedene reforme pravosuđa ili privatizacije, do sada "i nije bila spremna za EU", ali da će nova vlada morati da radi "mnogo brže, efikasnije, iskrenije" od prethodne.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017