Vesti

Nikolić ne odustaje od politike i Kosovo i EU

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je da nije odustao od politike "i Kosovo, i Evropska unija", i ukazao da Srbija ne može da odustane od Kosova jer je tako uređeno Ustavom.
 • 02.01.2012
 • 18:37 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1587
Nikolić ne odustaje od politike i Kosovo i EU
Tomislav Nikolić (Foto Novosti)

"Dakle, potpuno je jasno: Kosovo je pre EU, i tako mora da ostane u Srbiji. Ako građani na referendumu odluče da je EU pre Kosova, ja ću to da poštujem. Pošto smo jedva doneli Ustav Srbije, ne sme niko ni da ga gazi. Mogu samo građani Srbije koji su sebi darivali Ustav. Samo oni mogu da ga sada ponovo pogaze i donesu nov", kazao je Nikolić u intervjuu agenciji Beta.

Predsednik SNS je poručio da sa EU treba pregovarati dokle god je to moguće, do poslednjeg dana.

"Ratove treba brzo voditi i prekidati, a pregovarati dok god je moguće. Kada bismo razgovore danas prekinuli, EU se ne bi osetila uvređenom ili ožalošćenom. EU bi time skinula sebi muku sa vrata", ocenio je on.

"Ako ne možete da ispunite uslove da budete sa jednima, možda možete sa drugima. Ja bih voleo da budemo i sa jednima i sa drugima, ali da ne odlučujemo mi koga ćemo da odbacimo. I ne bih voleo da sudbina Kosova i Metohije odlučuje da li ćemo da budemo u EU, pošto bi nam EU dala znak da nas neće, ukoliko donese negativnu odluku o kandidaturi Srbije", ocenio je lider SNS.

Nikolić je istakao da će podržati sve što je do sada rađeno za Kosovo u interesu Srbije, i da će tako nastaviti da radi, ali je negodovao da javnost ne zna šta je sve dogovoreno sa Prištinom.

"Upravo ta netransparentnost i skrivenost pregovora je dovela do toga da više niko nema poverenja da ova vlast brani Kosovo. Ako vam se jedan za drugim otkrivaju potezi za koje ste ubeđeni da donose nezavisnost Kosova i Metohije, onda je pod velikim znakom pitanja šta je vlast u stvari htela da uradi, i šta je spremna da uradi do marta i do obećane kandidature, a da to bude jako loše u našim odnosima prema Kosovu", kazao je on.

Nikolić je naveo da je Ustav Srbije jasan i da je Kosovo autonomna pokrajina u sastavu Srbije. "Znači, sve ovo što danas rade je mimo Ustava", ocenio je.

Sve što se dešava na terenu je, prema rečima Nikolića, "ludost Prištine i Beograda zbog koje narod ispašta", a Srbi na Kosovu su danas "u najtežoj mogućoj situaciji" i sa njima treba razgovarati otvoreno.

Lider SNS-a je istakao da je spreman da razgovara sa svima u svetu o tome šta je maksimum koji se može dobiti na bazi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je jedina realnost.

"Sve ostalo je silovanje i uzurpacija, posledica pogroma od pre nekoliko godna kada su Albanci pokazali da će sve da urade za nezavisnost, a mi ništa nismo preduzeli. Znači, na bazi Rezolucije
1244 veoma široko možemo da pregovaramo o tome šta može da se dogodi u odnosima izmedju Srbije i takozvanog nezavisnog Kosova", kazao je Nikolić.

On je ocenio da Srbi na Kosovu moraju imati podršku iz Srbije da se ne bi raselili, a "ako se rasele desetine hiljade Srba, doći će stotine hiljada Albanaca".

Nikolić je rekao da Srbija treba da radi na tome da na severu Kosova bude investicija da bi Srbi tamo imali od čega da žive.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018