Vesti

Nikolić najverovatnije šef pregovaračkog tima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će gotovo sigurno biti novi šef pregovaračkog tima Beograda. Čeka se samo da dobije ovlašćenje Vlade Srbije - naveli su u Nikolićevom kabinetu.
 • 02.08.2012
 • 18:37 h
 • Pres
 • komentara:
 • pregleda: 876
Nikolić najverovatnije šef pregovaračkog tima
Timislav Nikolić (Foto novosti.rs)

Sagovornici lista Pres su napomenuli da predsednik neće bežati od odgovornosti. Teme dijaloga:  energetika, telekomunikacije, međunarodni broj, imovina, manastiri. Nikolić je spreman da razgovara sa predstavnicima vlasti na Kosovu, ali preduslov je da se prethodno postigne konsenzus svih relevantnih činilaca u Srbiji, stranaka koje su u parlamentu, civilnog sektora, kao i predstavnika SPC-a i Srba sa Kosova - ističu u predsednikovom kabinetu i podsećaju da je Nikolić već najavio da će insistirati na uključivanju Ujedinjenih nacija u dijalog između Beograda i Prištine.

Šef pregovaračkog tima Beograda u prošloj vladi Borislav Stefanović izjavio je za Pres da možda i nije loše rešenje da Nikolić bude na čelu tog tima.

“S obzirom na to da je zahtev međunarodne zajednice da se pregovori dignu na viši nivo, može se očekivati da glavni pregovarač bude predsednik države. Nikolić će imati više ovlašćenja i mogućnosti za pregovore”, ocenio je Stefanović.
 
On je napomenuo da će se demokrate odazvati Nikolićevom pozivu na dogovor.

“Želimo razgovore i konsenzus, ali oko konkretnih tema. DS im neće otežavati posao, ali ako je poenta da samo kažemo da Srbija neće prihvatiti nezavisnost, onda nema ni potrebe da se sastajemo”, rekao je Stefanović.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da će tokom avgusta predstavnici Vlade Srbije, državnog vrha i parlamentarnih političkih stranaka razgovarati o Kosovu kako bi se postigao nacionalni konsenzus, a da se nastavak dijaloga Beograda i Prištine očekuje u septembru.

On je juče razgovarao sa predstavnikom nemačkog MIP-a Nikolausom Grafom Lamsdorfom, kojem je rekao da će Vlada poštovati sve briselske dogovore, ali da očekuje podršku Berlina zahtevu da kompromise u nastavku pregovora o Kosovu ne čini samo Beograd, već i Priština.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017