Vesti

Nikolić: Imamo spremno rešenje za Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da vlast ima spremno rešenje za KiM, kao i da očekuje da će datum otpočinjanja pregovora sa EU Srbija dobiti do kraja godine.
 • 01.11.2012
 • 19:30 h
 • izvor: RTS
 • komentara:
 • pregleda: 2070
Nikolić: Imamo spremno rešenje za Kosovo
Tomislav Nikolić (Foto novosti.rs)

Nikolić je, gostujući na RTS, preneo da je na sastanku državnog vrha postignut visoki stepen saglasnosti o platformi za Kosovo i Metohiju najavljujući da će o tom dokumentu uskoro moći da se izjasni i Skupština Srbije.

"Postigli smo visok stepen saglasnosti, a blisko je vreme kada ćemo i Skupštinu uključiti, jer to je platforma sa koje Srbija kreće", naveo je Nikolić.

On je najavio i da bi već iduće nedelje mogao da se proširi sastav ljudi koji će se izjašnjavati o platformi za dijalog sa Prištinom.

"Izuzev želje da se pokaže da baš ništa ne valja, teško da će biti zamerki, ali sve je to još uvek podložno izmenama, nismo imali ni mogućnosti da čujemo mnogo primedbi, a bilo je sugestija i predloga", naveo je Nikolić.

Upitan koliki je manevarski prostor u kojem bi se došlo do rešenja kojim će obe strane biti zadovoljne, ili nezadovoljne, kazao je da je on veoma skučen.

"To građani vide, ja razgovaram sa ljudima koje politika dotiče, na ulici, selu, gradu, ali i u takvom prostoru Srbija je međunarodno priznata država, prema kojoj se mnogi ponašaju licemerno. Kada govorim na Skupštini UN, ja tamo govorim i kao predsednik Kosova, a van toga, i kad se izađe iz sale, menjaju se stavovi", naveo je predsednik Srbije.

"Kao predsednik Srbije, sigurno je da nikada neću govoriti u Prištini, ali treba tražiti rešenje. Ja nisam pao sa neba, ovaj problem je tu godinama, i treba naći rešenje, a mislim da smo na putu da ubedimo velike sile koje su ovaj problem nekako ispustile iz ruku.

Sada imamo spremno rešenje, besmisleno je pričati o telekomunikacijama kada ne znate sređujete li vi to nezavisno Kosovo ili život na Kosovu", rekao je Nikolić, uz ocenu da "nije sve baš tako zakovano, posebno ne na štetu i nesreću Srbije".

On kaže i da pred željom da Kosovo bude država stoji jedan zid, koji se zove članstvo u UN, ali da na sreću postoje članice SB UN zbog kojih čitava konstrukcija o albanskim institucijama pada u vodu.

Predsednik je ponovio da državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton nisu tražile od Srbije da prizna Kosovo. Takođe, dodao je i da one na sastanku nisu upoznate sa rešenjima iz platforme o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da sa tim dokumentom prvo treba da bude upoznat naš narod.

“Datum pregovora sa EU do kraja godine”

Predsednik Nikolić je rekao da će Srbija ispuniti sve uslove koje pred nju stavlja Evropska unija i da očekuje da će datum otpočinjanja pregovora dobiti do kraja ove godine. On je, ističući da želi državu uređenu po merilima EU, kazao da u vezi s tim treba imati u vidu koliko smo principa ostvarili iz evropske agende, a koliko nismo.

"Tu su pitanja sudija, privatizacija, borbe protiv korupcije, a Aleksandar Vučić to najbolje može da uradi. Mi smo upali u zmijsko gnezdo, među ljude na funkcijama koji gospodare životima, koji me prisluškuju, i Vučića, a tako se ne može živeti u Srbiji", kazao je predsednik.

Nikolić je podsetio da je borba protiv korpucije, kao jedan od uslova EU, navodeći da je percepcija korpucije u Srbiji bila strahovito visoka i da se to sada pomalo smanjuje i da svi znaju da mogu da budu pod udarom zakona.
Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018