Vesti
Netačno

Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja

Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Peć (Foto arhiva Kim)

Portal tabloida Alo je objavio naslov "NASILJE U STARAČKOM DOMU Albanska medicinska sestra šamara i maltretira srpsku staricu".

Televizija K3 iz Prnjavora je objavila članak "Potresan snimak iz Peći: Medicinske sestre šamaraju i ismijavaju staricu Srpkinju!" i preuzela snimak sa Jutjub kanala Kosta Đurđević na kome taj video ima oko 10.000 pregleda. Televizija K3 u izvoru svoje vesti navodi portal IN4S, ali je link kasnije najverovatnije izbrisan.

Tri puta više pregleda, do objavljivanja ovg teksta, video iz Peći ima na Tviter nalogu doktora Branimira Nestorovića, koji je objavljen uz komentar da "prisutne koleginice podržavaju i smeju se na to što jedna od njih tuče stariju Srpkinju".

Tvrdnje da je žena nad kojom je vršeno nasilje Srpkinja su netačne i dolaze u trenutku uzavrelih nacionalnih tenzija na severu Kosova.

Prema pisanju medija na albanskom i izjavama iz policije radi se o starijoj ženi M.N. koja već godinu dana boravi u centru za stare "Orenda" u Peći.

Radio 1 iz Peći je objavio vest u kojoj jedan od članova porodice kaže da žrtva boluje od Alchajmerove bolesti i da je upućena u ovaj centar radi nege i bezbednosti. Član porodice je za ovaj medij dodao da se incident dogodio pre nekoliko dana i da se ona danas ničega ne seća.

Kosovska policija uhapsila je tri osobe zbog napada na staricu u Domu za stare u Peći. Pojedini mediji su otkrili identitet medicinskih sestara umešanih u ceo slučaj. Po nalogu tužioca, osumnjičenima je određen pritvor.

Senzacionalistički naslovi i spinovi nisu retkost kada su u pitanju međunacionalni odnosi Srba i Albanaca, a ovakve pojave u trenucima zaoštravanja odnosa mogu da budu posebno opasne.
Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022
Podkast: Nikola Stanković o etiketiranju, medijskoj pismenosti i kampanjama
Etiketiranje novinara nije nešto što se dešava prvi put u istoriji, društvene mreže omogućavaju da svako može da kaže svoju "istinu", naveo je u razgovoru za Radio Goraždevac Nikola Stanković, nekadašnji novinar, a sada član pokreta "Kreni-promeni".
  • 27.10.2022