Vesti
Netačno

Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja

Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Peć (Foto arhiva Kim)

Portal tabloida Alo je objavio naslov "NASILJE U STARAČKOM DOMU Albanska medicinska sestra šamara i maltretira srpsku staricu".

Televizija K3 iz Prnjavora je objavila članak "Potresan snimak iz Peći: Medicinske sestre šamaraju i ismijavaju staricu Srpkinju!" i preuzela snimak sa Jutjub kanala Kosta Đurđević na kome taj video ima oko 10.000 pregleda. Televizija K3 u izvoru svoje vesti navodi portal IN4S, ali je link kasnije najverovatnije izbrisan.

Tri puta više pregleda, do objavljivanja ovg teksta, video iz Peći ima na Tviter nalogu doktora Branimira Nestorovića, koji je objavljen uz komentar da "prisutne koleginice podržavaju i smeju se na to što jedna od njih tuče stariju Srpkinju".

Tvrdnje da je žena nad kojom je vršeno nasilje Srpkinja su netačne i dolaze u trenutku uzavrelih nacionalnih tenzija na severu Kosova.

Prema pisanju medija na albanskom i izjavama iz policije radi se o starijoj ženi M.N. koja već godinu dana boravi u centru za stare "Orenda" u Peći.

Radio 1 iz Peći je objavio vest u kojoj jedan od članova porodice kaže da žrtva boluje od Alchajmerove bolesti i da je upućena u ovaj centar radi nege i bezbednosti. Član porodice je za ovaj medij dodao da se incident dogodio pre nekoliko dana i da se ona danas ničega ne seća.

Kosovska policija uhapsila je tri osobe zbog napada na staricu u Domu za stare u Peći. Pojedini mediji su otkrili identitet medicinskih sestara umešanih u ceo slučaj. Po nalogu tužioca, osumnjičenima je određen pritvor.

Senzacionalistički naslovi i spinovi nisu retkost kada su u pitanju međunacionalni odnosi Srba i Albanaca, a ovakve pojave u trenucima zaoštravanja odnosa mogu da budu posebno opasne.
Ostale vesti

Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023
Podkast sa Žaklinom Tatalović: Uvek dobijem odgovor na pitanje
Novinarka televizije N1 Žaklina Tatalović na pitanja postavljena državnim zvaničnicima dobija svakakve odgovore ali ih, prema njenim rečima, uvek dobije. Medijsku scenu u Srbiju vidi kao "mračnu pozornicu", a izveštavanje svoje medijske kuće kao "prozor" na kome publika može "da uhvati vazduh".
  • 14.03.2023
Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja
Kako su protekli poslednji razgovori na visokopolitičkom nivou u Briselu? Sudeći po srpskim tabloidima - "PANIKA (je) U PRIŠTINI NAKON SASTANKA U BRISELU", "Borelj nije spomenuo nikakavo priznanje Kosova", "Srbija (je) dobila ZSO, a nije dala ništa!".
  • 07.03.2023
Podkast sa Nikolom Perišićem: Polarizacija medija globalno prisutna

Polarizacija medija je prisutna u Srbiji, kao i globalno, kaže u podkastu Radija Mitrovica sever doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nikola Perišić.

  • 05.03.2023